Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Στο Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ στρέφεται η Γαλλία μετά το φονικό πέρασμα θύελλας

«Εθνική καταστροφή» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν το πέρασμα της σφοδρής θύελλας, που προκάλεσε πλημμύρες σε παράκτιες περιοχές στα δυτικά, σοβαρές ζημιές, αλλά και το θάνατο τουλάχιστον 45 ανθρώπων σε όλη τη χώρα.
Σύμφωνα με το BBC, τις πληγείσες περιοχές αναμένεται να επισκεφθεί τη Δευτέρα ο Νικολά Σαρκοζί, ενώ το Παρίσι σκοπεύει να ζητήσει και χρηματική βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις μεγάλες καταστροφές.
Ήδη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο δεσμεύθηκε για την υποστήριξη προς τις περισσότερο πληγείσες από την καταιγίδα χώρες. «Η Επιτροπή είναι έτοιμη να παράσχει την υποστήριξή της προς τις πλέον πληγείσες χώρες» αρχής γενομένης από τη Γαλλία, αναφέρεται στην ανακοίνωση του προέδρου της Κομισιόν.
Όπως ανακοινώθηκε επισήμως, ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πιερ Λελούς θα μεταβεί σήμερα, Δευτέρα, στις Βρυξέλλες για να συναντήσει τον επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική Γιοχάνες Χαν.

«Ο Πιερ Λελούς θα παρουσιάσει τον πρώτο απολογισμό από τις καταστροφές και θα ζητήσει χρήματα από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανακοίνωσε το γραφείο του Γάλλου υπουργού.
«Πρόκειται για εθνική καταστροφή και οι σκέψεις μου βρίσκονται στα θύματα και στις οικογένειές τους, προς τις οποίες θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης και του έθνους» τόνισε ο Φιγιόν.
«Πρώτη μας προτεραιότητα είναι να βρουν ασφαλές καταφύγιο οι άστεγοι και όσοι βρίσκονται σε περιοχές απειλούνται από πλημμύρες» συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Μπρις Ορτεφέ, περί τους 9.240 διασώστες και πυροσβέστες εργάζονται για να συνδράμουν τους πληγέντες. Το πρωί ξεκίνησαν οι έρευνες στις ακτές της Βαντέ για την ανεύρεση επιζώντων. Την Κυριακή, ο πρόεδρος της περιφέρειας είχε δηλώσει πως υπάρχουν 30 αγνοούμενοι.

Χωρίς ρεύμα παραμένουν περίπου 500.000 νοικοκυριά, τεράστιες είναι οι καταστροφές σε κτήρια και στα οδικά δίκτυα, ενώ σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στις αεροπορικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις.

Εκτός από τη Γαλλία, η θύελλα έπληξε τη Γερμανία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Ισπανία, ένα αγόρι δέκα ετών στην Πορτογαλία και δύο νεκρούς μετρά και η Γερμανία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: