Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Μήνυμα Παπανδρέου προς Βερολίνο

- το είδα στο newsmme.blogspot.com
 

Οι Έλληνες δεν έχουν στο γονίδιό τους τη διαφθορά όπως και οι Γερμανοί δεν έχουν στο γονίδιό τους τον εθνικοσιαλισμό, δηλώνει ο Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ελληνική υπηρεσία της «Deutsche Welle»...

Λίγο προτού συναντήσει την Ανγκελα Μέρκελ ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα ζητά αλληλεγγύη, όχι οικονομική στήριξη.

«Πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ώστε να δανειζόμαστε με αποδεκτούς όρους. Αυτό μόνον χρειαζόμαστε. Εάν δεν δεχθούμε αυτή τη βοήθεια, δεν θα καταφέρουμε τις αλλαγές που προγραμματίζουμε και αυτό θα το πλήρωνε ακριβά με τον έναν, ή τον άλλο τρόπο, ολόκληρη η Ευρώπη.»

Ο κ. Παπανδρέου αναγνωρίζει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι επώδυνα, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι μια πιο δημοκρατική, πιο αποτελεσματική και πιο δίκαιη Ελλάδα.

Τέλος, σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα τελικά μπήκε στην ευρωζώνη με παραποιημένα στοιχεία, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθαρίζει ότι η κατηγορία αυτή είναι άδικη, δίνοντας το παράδειγμα των αμυντικών δαπανών:

«Στην ΕΕ υπάρχουν δύο μέθοδοι για να καταγράφονται αυτές οι δαπάνες στον προϋπολογισμό: τη χρονιά που έγινε η σχετική παραγγελία, ή τη χρονιά που γίνεται η παράδοση του εξοπλισμού».
Στη συνέχεια εξηγεί τι ακριβώς ακολούθησε όταν οι δαπάνες μεταφέρθηκαν εκ των υστέρων από την προηγούμενη κυβέρνηση σε παλαιότερο προϋπολογισμό, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να δοθεί η εντύπωση ότι η Ελλάδα παραβίαζε πριν την ένταξή της στην ευρωζώνη τα κριτήρια του Μάαστριχτ.
«Αυτό δεν έκανε καλό στην αξιοπιστία μας. Η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής καλείται να διασφαλίσει ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να επαναληφθεί» κατέληξε.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: