Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Στη δίνη των απεργιών και η Πορτογαλία

- το είδα στο freskoprama.blogspot.com
Τα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ώθησαν τους δημοσίους υπαλλήλους σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Εκτιμάται ότι θα είναι δοκιμασία για την κυβέρνηση μειοψηφίας, που δέχεται πιέσεις από τις αγορές για να μειώσει τις δαπάνες, μετά την κρίση που ξέσπασε στην Ελλάδα και έστρεψε το ενδιαφέρον στα μέλη της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Τα συνδικάτα στην Πορτογαλία τονίζουν ότι εδώ και χρόνια επιδεινώνεται η κατάσταση των εργαζομένων καθώς έχουν κοπεί διάφορες παροχές και έχουν μειωθεί οι συντάξεις, ενώ ήδη φέτος ανακοινώθηκε πάγωμα των μισθών στο δημόσιο τομέα.
Η Πορτογαλία αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, καθώς η ανεργία βρίσκεται στο 10% - το υψηλότερο ποσοστό εδώ και 25 χρόνια - και έχουν μειωθεί δραματικά οι ρυθμοί ανάπτυξης.
Η απεργία των δημοσίων υπαλλήλων στην Πορτογαλία γίνεται σε μία περίοδο κινητοποιήσεων και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπως η Ελλάδα, και για την ώρα η κυβέρνηση προετοιμάζει μακροπρόθεσμο σχέδιο προϋπολογισμού με στόχο τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2013.
Τα πορτογαλικά συνδικάτα προειδοποιούν και με άλλες κινητοποιήσεις εάν η κυβέρνηση αποφασίσει το πάγωμα των μισθών πέραν του τρέχοντος έτους, κάτι που είναι υπό εξέταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: