Σάββατο, 20 Μαρτίου 2010

Χορστ Κέλερ: Λύση αλληλεγγύης για την Ελλάδα!

- το είδα στο emprosdrama.blogspot.com
Ο Γερμανός πρόεδρος της Δημοκρατίας Χόρστ Κέλερ, ο οποίος στο παρελθόν διετέλεσε γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, παρεμβαίνει για πρώτη φορά στη συζήτηση σχετικά με την ελληνική οικονομική κρίση και διαφοροποιείται από τις θέσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, η οποία τάσσεται πλέον εναντίον ενός ευρωπαϊκού σχεδίου διάσωσης. 

Όπως μετέδωσε η Deutsche Welle, σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί τη Δευτέρα στο περιοδικό Focus, ο Χορστ Κέλερ στηρίζει την πρόταση του Γερμανού υπουργού οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την σύσταση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, ενώ υποστηρίζει ότι “η κατάσταση στην Ελλάδα απαιτεί μια λύση που θα αναδεικνύει την αλληλεγγύη”. 

Επιφυλακτικά αντέδρασαν κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο στην πρόταση του προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για τη σύσταση μηχανισμού οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Σε σχετική δήλωση αναφέρεται, ότι “για την ώρα δεν αναμένονται αποφάσεις” και ότι η ελληνική κρίση “θα διαδραματίσει κάποιο ρόλο κατά τη διάρκεια της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ”. 

Αυτή η υποτονική δήλωση δεν αντικατοπτρίζει όμως την πραγματική διάσταση που έχει λάβει το όλο θέμα στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης.
Στην ουσία επικρατούν δύο απόψεις.
Από τη μία πλευρά ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που υποστηρίζει την άποψη ότι η παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα είναι υπόθεση της ΕΕ και από την άλλη η καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, που φλερτάρει με την ιδέα προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 


Κρίσιμη συνάντηση στην καγκελαρία

Κρίσιμη για τη στάση που θα τηρήσει στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής είναι η αυριανή συνεδρίαση στην καγκελαρία με τη συμμετοχή των αρχηγών των γερμανικών συγκυβερνώντων κομμάτων Άγκελα Μέρκελ (CDU), Γκίντο Βεστερβέλε (FDP) και Χορστ Ζεεχόφερ (CSU),  διευρυμένη για πρώτη φορά με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς και τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των τριών κομμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: