Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Δάνεια από μεγάλες ευρωπαϊκές Τράπεζες με χαμηλότερο επιτόκιο επιδιώκει η κυβέρνηση


- Δάνεια από μεγάλες ευρωπαϊκές Τράπεζες με χαμηλότερο επιτόκιο επιδιώκει η κυβέρνηση

- Τελεσίγραφο Παπανδρέου σε Μέρκελ από τη Βουλή

- 'Οχι στην βοήθεια λέει το 61% των γερμανών - Μόνο το ΔΝΤ βλέπει η Μέρκελ, ως λύση χαμηλότερου επιτοκίου

- Κύμα συμπαράστασης στην Ελλάδα από χώρες της ΕΕ

Εγκαταλείπεται πλέον από την κυβέρνηση η “λύση” της προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit, οι συζητήσεις με υψηλότατα στελέχη του ΔΝΤ είχαν προχωρήσει σχεδόν μέχρι την επίτευξη συμφωνίας για δανεισμό με επιτόκιο 2,7 ως 3,3%.

Ωστόσο οι δηλώσεις Μπαρόζο και Μέρκελ, που “απενοχοποιούσαν” την προσφυγή μιας χώρας της ευρωζώνης στο Ταμείο, αφαίρεσαν το διαπραγματευτικό ατού από τα χέρια της κυβέρνησης.

Επιπλέον εκτιμήθηκε ότι θα ήταν κοινωνικά δυσβάστακτο το κόστος της προσφυγής, τόσο συμβολικά, όσο και λόγω των όρων για τον δανεισμό.

Κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης έλεγε ότι η λύση που προκρίνεται είναι των διμερών δανείων -με την “ομπρέλα” της Ε.Ε.- κυρίως από “κονσόρτσιουμ” μεγάλων ευρωπαϊκών Τραπεζών ή και από κράτη-μέλη της Ε.Ε., έστω κι αν το επιτόκιο θα είναι μεγαλύτερο. Σημείωνε παράλληλα πως στόχος της κυβέρνησης είναι αυτό το επιτόκιο “να έχει μπροστά το νούμερο 5”. Σημειώνεται ότι με βάση την διακύμανση των spreads αυτή την περίοδο, το επιτόκιο δανεισμού φτάνει γύρω στο 6,5%.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να δοθεί “πράσινο φως” για τον δανεισμό της Ελλάδας στο Συμβούλιο Κορυφής, στις 25 και 26 Μαρτίου, παρά τη δήλωση της Γερμανίδας Καγκελαρίου ότι το θέμα της Ελλάδας δεν θα είναι στην ατζέντα του Συμβουλίου.

Η κοινή γνώμη της Γερμανίας εξακολουθεί να είναι αρνητική στο ενδεχόμενο βοήθειας στην Ελλάδα με το 61% σύμφωνα με τους Financial Times να είναι αντίθετο. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκουίντο Βεστερβέλε, επανέλαβε σήμερα την άρνηση της χώρας του να εγκρίνει άμεσα έναν μηχανισμό οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, παρά τις πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Βρισκόμαστε τρείς ημέρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής και το κύμα συμπαράστασης προς τη χώρα μας εκφράζεται τόσο μέσω του ίδιου του προέδρου της Κομισιόν, όσο και υπουργών Εξωτερικών από τουλάχιστον 4 χώρες!

Η Ευρώπη δεν θα εγκατελείψει την Ελλάδα, δήλωσε και ο Πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ζαν Κλώντ Γιούνκερ.

Στο εσωτερικό, ωστόσο το κλίμα δεν λέει να βελτιωθεί με τα spread να φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη και το χρηματιστήριο να καταποντίζεται.

Ταυτόχρονα και η ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν είναι αισιόδοξη, προβλέποντας περαιτέρω ύφεση 2%.
ΠΗΓΗ



Σχόλιο typhoon: 

Τελικά έχει γίνει πολλή κουβέντα για το τίποτα.
Η Merkel έχει απόλυτο δίκιο. Με άλλα λόγια μας λέει: “Αφού θα τα βρείτε, που θα τα βρείτε τα λεφτά στις αγορές, εμάς γιατί μας βασανίζετε?
Τώρα σας ήρθε ξαφνικά να βάλουμε κανόνες για να μειωθεί το επιτόκιό σας?”

Και έχει δίκιο για τα εξής:

(i) Δηλαδή αν μας δανείσουν οι αγορές τα 20 δις με 6,5 ή 7%, εμείς δεν θα τα πάρουμε?
Αν τελικά βρούμε φτηνότερα με απευθείας συνεννόηση με τράπεζες (που μάλλον όμως είναι δύσκολο) φυσικά και θα είναι ακόμα καλύτερα. Δεν αλλάζει όμως κάτι στην πολιτική βάση του θέματος.

(ii) Δέκα χρόνια παλεύανε στην Ε.Ε. να φτιάξουν τη συνθήκη της Λισσαβόνας και τώρα βλέπουν ότι θέλει αλλαγή. Σε μπελάδες τους βάλαμε και σε συζητήσεις επί συζητήσεων για άλλα δέκα χρόνια τουλάχιστον.

(iii) Είπε ξεκάθαρα: Αν δεν σας δανείσουν όσα χρειάζεστε, τότε σας δανείζουμε διμερώς εμείς, ή οι Γάλλοι, τη διαφορά για να κάνετε τις πληρωμές σας. Αυτό ήταν η μεγάλη αλλαγή στάσης από πλευράς της, που επετεύχθη την Κυριακή (ή μάλλον Σάββατο βράδυ).

(iv) Αναρωτιέται: Γιατί να αλλοιώσουμε τα επιτόκια που ρυθμίζει η αγορά, όταν αυτά δε διαμορφώθηκαν εκεί που είναι από κάποια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, αλλά από δικές σας ελληνικές πολιτικές? Εντάξει σ’ αυτό υπάρχει και η απάντηση του κοινού νομίσματος, αλλά η επέμβαση λόγω αυτού στις αγορές θα πρέπει να αρχίσει να ισχύει από τη μέρα που θα θεσπιστούν ενιαίοι κανόνες και μετά.


Η δική μου εκτίμηση είναι ότι έχουν παιχτεί πολλά λεφτά στη χρεοκοπία της Ελλάδας, τα οποία θα τα χάσουν αυτοί οι ριψοκίνδυνοι επενδυτές.  Η αποζημίωση με 2% παραπάνω επιτόκιο* είναι το γλυκάκι που θα τους κεράσουμε για να τους φύγει η πίκρα. Ε, μην τους το αρνούμαστε κι αυτό. Είναι πολύ σκληρό…

* Το επιτόκιο αυτό εκτιμάται ότι μάλλον θα είναι μόνο για το πρόγραμμα δανεισμού Απριλίου-Μαίου – μετά το καλοκαίρι τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων θα ακολουθήσουν την πορεία των υπολοίπων χωρών της ευρωζώνης, δηλαδή θα πέσουν, ή στη χειρότερη περίπτωση θα ανεβούν για όλα τα κράτη της ευρωζώνης πλην Γερμανίας, οπότε και θα αντιμετωπιστούν αλλιώς από τις Βρυξέλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: