Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Οι ριζικές αλλαγές που προτείνει ο Αντώνης Σαμαράς στη Ν.Δ.

«EΠANAΣTATIKEΣ τομές» στη Ν.Δ. προανήγγειλε ο Αντ. Σαμαράς από το βήμα του προσυνεδρίου του κόμματος που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ. 
 Στην ομιλία του ο αρχηγός της Ν.Δ. μεταξύ άλλων είπε: «Δεν θα σοβατίσουμε τις “ρωγμές”. Θα ξαναχτίσουμε το οικοδόμημα από τα θεμέλια. Θα βάλουμε νέες βάσεις για το μέλλον. Τελειώσαμε με τα βιλαέτια μέσα στο κόμμα. Τελειώσαμε με τις βαρονίες. Τώρα τελειώνουμε και με όλες τις υπόλοιπες ιστορικές παθογένειες. Και βάζουμε τα θεμέλια για τη δημιουργία της μεγάλης, της πολύ μεγάλης σύγχρονης ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, που απευθύνεται σε όλη την κοινωνία. Αλλά απευθύνεται με τις ιδέες της, όχι φορώντας μάσκες ή ερωτοτροπώντας με αντίπαλες ιδεολογίες. Που απευθύνεται και κερδίζει την κοινωνία με σύγχρονους τρόπους, όχι με παρωχημένες δομές και με ξεπερασμένες μορφές οργάνωσης. Oλα τα ευρωπαϊκά κεντροδεξιά κόμματα είναι πολυσυλλεκτικά. Αλλά απορρίπτουν τη χαλαρότητα, την έλλειψη πολιτικού θάρρους, απορρίπτουν τις “στρογγυλοποιήσεις” και τον ξύλινο λόγο, απορρίπτουν τον διαχειριστικό κυβερνητισμό».

Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε τομές και μεταρρυθμίσεις για να συζητηθούν και να αποφασιστούν στο συνέδριο του κόμματος. Και αφορούν:

• Την οργάνωση της λειτουργίας του κόμματος από τα κάτω προς τα πάνω.

• Τη συμμετοχή...
της βάσης στην εκλογή του προέδρου του κόμματος, του προέδρου της ΟΝΝΕΔ και των προέδρων των ΝΟΔΕ.

• Ενσωμάτωση, τουλάχιστον κατά 20% νέων, πρωτοεκλεγμένων μελών στις διοικήσεις των οργανώσεων.

• Τη συμμετοχή κατά 20% μελών ηλικίας κάτω των 35 ετών στις διοικήσεις των οργανώσεων. 

• Τη δημιουργία νέων τομέων δουλειάς στις οργανώσεις (σχέσεις με την κοινωνία).

• Τη συμμετοχή στο συνέδριο των άμεσα εκλεγμένων από τη βάση και των αιρετών (βουλευτές, δήμαρχοι, νομάρχες), των ευρωβουλευτών καθώς και των εκλεγμένων με ευρεία δημοκρατική νομιμοποίηση, αφού εκπροσωπούν μεγάλες πληθυσμιακά κοινωνικές και επαγγελματικές κατηγορίες.

• Το τακτικό συνέδριο θα γίνεται ανά διετία και θα ονομάζεται Εθνικό Συνέδριο του Κόμματος, για να τονίζει την εθνική ταυτότητα του κράτους και της κοινωνίας μας. Η Κεντρική Επιτροπή θα ονομάζεται Πολιτική Επιτροπή και το Πολιτικό Συμβούλιο θα ονομάζεται Εκτελεστική Γραμματεία.

• Το συνέδριο θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 30% μέλη-γυναίκες (όπως ήδη συμβαίνει) και τουλάχιστον 25% μέλη κάτω των 35 ετών.

• Ο πρόεδρος θα εκλέγεται από τη βάση, όπως ήδη έγινε πέρσι τον Νοέμβριο. Ο ίδιος εφαρμόζει πρώτος την αρχή της λογοδοσίας σε κάθε συνέδριο. Υπάρχουν διαδικασίες αμφισβήτησης του προέδρου. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται το σχετικό αίτημα από το 1/3 του συνεδρίου, όπως συμβαίνει τώρα, ή από το ένα τρίτο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπως επίσης συμβαίνει και τώρα, είτε από τα 2/3 των μελών της «Κεντρικής Επιτροπής», που θα ονομάζεται στο εξής Πολιτική Επιτροπή. Σε κάθε περίπτωση αν κινηθεί αμφισβήτηση προέδρου προκηρύσσονται εκλογές από τη βάση του κόμματος.

• Το Εθνικό Μητρώο Στελεχών θα δώσει τη δυνατότητα να υπάρξει πλήρης αξιοκρατία, ώστε να καταγράφεται η διαχρονική προσφορά κάθε αγωνιστή στην παράταξη. Θα προσδώσει ακόμα διαφάνεια στην αξιοκρατική ανάδειξη στελεχών.

• Οι τοπικές οργανώσεις θα είναι πραγματική κυψέλη-παραγωγής πολιτικής, κοινωνικών πρωτοβουλιών και πρωτοποριακής παρέμβασης και θα συγκροτούνται σε επίπεδο δήμου, νομαρχίας ή περιφέρειας, ανάλογα με τη διοικητική διάρθρωση της χώρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: