Τρίτη, 23 Μαρτίου 2010

Η κρίση στην Ελλάδα μπορεί να «χτυπήσει» και τις ΗΠΑ

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα ενδέχεται να επηρεάσει άμεσα την οικονομία των ΗΠΑ, υποστηρίζει ο Ντένις Λόκχαρτ πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) στην Ατλάντα. 

Ο Λόκχαρτ σε ομιλία του στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ υποστήριξε ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έπρεπε να προβλέψουν προσαρμογές σε προβλήματα δημοσιονομικής τάξης.
"Αυτό θα μπορούσε να εμποδίσει την ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ και τις αμερικανικές εξαγωγές προς την περιοχή αυτή", υπογράμμισε ο Λόκχαρτ υπενθυμίζοντας ότι η Ε.Ε των 27 είναι η πρώτη αγορά για τα αμερικανικά προϊόντα.
Επίσης υποστήριξε ότι "αν η κρίση προκαλέσει μια μετακίνηση κεφαλαίων προς το δολάριο σε βάρος του ευρώ, η ανατίμηση του δολαρίου που μπορεί να προκύψει από αυτό, ενδέχεται να βλάψει την ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών εξαγωγών".
Το τρίτο σημείο που επισήμανε ο ίδιος, είναι το ενδεχόμενο η δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα να επιφέρει μεγάλο σοκ στις χρηματαγορές.
"Αυτό θα μπορούσε να εκδηλωθεί στο τραπεζικό σύστημα ή υπό τη μορφή μιας κίνησης γενικής υποχώρησης (των επενδυτών) από την αγορά του χρέους των κρατών", είπε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: