Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Γ. Παπακωνσταντίνου: "Ηρθαν για να μείνουν τα μέτρα"

- από το www.theinsider.gr
Μόνιμο χαρακτήρα έχουν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα, υπογραμμίζει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας πως η μείωση στις αποδοχές των εργαζομένων στο Δημόσιο και τις κρατικές επιχειρήσεις υπολογίζεται στο 7-8%.
 
Σύμφωνα με εκτιμήσεις  του υπουργού, η συνολική μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου "επιστρέφει" στα επίπεδα του 2008. Αιτιολόγησε τις παρεμβάσεις σε μισθούς, επιδόματα και υπερωρίες, επισημαίνοντας πως οι κοινοτικοί υπάλληλοι που είχαν επισκεφθεί πρόσφατα την Αθήνα διαπίστωσαν πως από το 2005 ως και σήμερα οι δαπάνες για την κάλυψη του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο είχαν αυξηθεί κατά 40%. Ο υπουργός επισήμανε πως τα μέτρα θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα, άφησε ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο παρεμβάσεων για την αποκατάσταση τυχόν αδικιών.

 Ο Γ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε πως με τη δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε σήμερα υπερκαλύπτεται ο στόχος που είχε αρχικά τεθεί για τη μείωση του ελλείμματος. "Αν δεν πειστούν οι αγορές οι αιτίες θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού" σχολίασε.

Η Ελλάδα έπραξε ό,τι της ζητήθηκε κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, επισήμανε ο υπουργός, προσθέτοντας πως τώρα η Αθήνα θα αναμένει πια την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης που θα προσφέρουν στη χώρα οι εταίροι μας. "Κατανοούν" δήλωσε "πως η Ελλάδα εξάντλησε τα όρια και να διατηρήσει κοινωνική ειρήνη. Τώρα, ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους" πρόσθεσε.

Οι υπηρεσίες της Ε.Ε. εκτιμούν πως η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι φέτος 1-2% ως απόρροια των μέτρων. Ωστόσο, ο ίδιος εκτίμησε πως από το 2ο εξάμηνο του τρέχοντος έτους θα αρχίσει να καταγράφεται ανάκαμψη στην ελληνική οικονομία. "Όλα θα εξαρτηθούν από την ψυχολογία του κόσμου" σχολίασε.

4 σχόλια:

Kirki είπε...

Απ την ψυχολογία του κόσμου;
Στα τάρταρα.
Εκεί μας τη φτάσαν.Μη δίνοντας καμμιά ελπίδα,καταστροφολογώντας συνεχώς,με μια άμετρη μετρολογία.
Ειμαστε ατομικά και ως χώρα σε αδιέξοδο.Απόγνωση

typhoon είπε...

Δες το και θετικά. Ότι ήταν να γίνει έγινε. Πιο κάτω δεν έχει.

εργδημεργ είπε...

Τα μέτρα μπορει να έχουν μόνιμο χαρακτήρα, αλλα είναι σίγουρο πως τον έχει κι ο ίδιος; (Τον ...μόνιμο χαρακτήρα! :-) )

typhoon είπε...

@εργδημεργ
Και ποια η διαφορά? Έτσι κι αλλιώς άλλοι επιβάλλουν τα μέτρα.