Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Τα "φρουτάκια" θα χρηματοδοτήσουν τον "Καλλικράτη" ???

Δήμους – τζογαδόρους επιδιώκει να δημιουργήσει η κυβέρνηση ποντάροντας στα «φρουτάκια» για τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος συνένωσης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).
Για χάρη του «Καλλικράτη» θα στηθούν σε όλη τη χώρα πάνω από 200.000 μηχανάκια, οι ιδιοκτήτες των οποίων θα καταβάλλουν αναλόγως των θέσεων, ετήσιο τέλος στον οικείο Δήμο.
Στόχος είναι να εισρεύσει στα κρατικά και δημοτικά ταμεία ένα μέρος των έξι δισ. ευρώ που μοιράζονται ετησίως, παράνομα φυσικά, οι «φρουτοπαραγωγοί».

Με τον νέο νόμο που θα καταθέσει εντός του Μαρτίου η κυβέρνηση, επαναφέρονται τα τεχνικά ψυχαγωγικά (!) παιχνίδια, η λειτουργία των οποίων θα επιτρέπεται μόνο σε ειδικά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και στα internet cafe.
Για να λάβουν την άδεια εγκατάστασης, θα πληρώνουν σχετικό παράβολο στον Δήμο, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος και για τη σωστή εφαρμογή των τεχνικών προδιαγραφών. Αυτό, όμως, δεν είναι εφικτό επειδή τα ηλεκτρονικά μηχανήματα που θα εισαχθούν με μια απλή αίτηση του ενδιαφερομένου επιχειρηματία, είναι τόσο πολύπλοκα και δυσδιάκριτα που με τη χρήση ενός πλήκτρου μπορούν να μετατραπούν σε τυχερά.
Το κακό είναι ότι οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. και οι δημοτικοί αστυνομικοί που θα κάνουν ελέγχους, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν εφαρμόζεται το γράμμα του νόμου, δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις ώστε να στοιχειοθετήσουν τυχόν παραβάσεις. Μόνο η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων έχει τέτοια δυνατότητα, αλλά και πάλι το έργο της είναι δύσκολο λόγω των χιλιάδων καταστημάτων που θα εγκαταστήσουν «φρουτάκια», αλλά και τις εξελίξεις της σύγχρονης τεχνολογίας.
Πράγματι, πολλά ηλεκτρονικά ψυχαγωγικά παιχνίδια μετατρέπονται αμέσως σε τυχερά με τηλεχειρισμό ή ακόμα με τη χρήση τηλεφώνου και επομένως είναι πολύ δύσκολος ο έλεγχος.
Για τον λόγο αυτό, προτείνεται να τοποθετηθεί το απαραβίαστο από τον ιδιοκτήτη σύστημα black box, ώστε να είναι δυνατός ο εντοπισμός των εσόδων.
Καθοριστικός θα είναι ο ρόλος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Τυχερών Παιχνιδιών που θα εκδίδει πιστοποιητικό νομιμότητας για τα εισαγόμενα μηχανάκια.
Το πρόβλημα θα είναι όταν αυτά θα εγκατασταθούν στα μαγαζιά και οι ιδιοκτήτες τους βάζοντας στον μηχανισμό τους και δεύτερη ηλεκτρονική πλακέτα τα μετατρέψουν σε κουλοχέρηδες.
Για να μην πιαστούν, μάλιστα, τα «φρουτάκια» δεν θα λειτουργούν, σε πολλές περιπτώσεις, μόνο με κέρματα αλλά και με μονάδες που οι ιδιοκτήτες του καταστήματος μέσω «ειδικού κλειδιού» θα τις τοποθετεί ανάλογα με το ποσό που θέλει να ποντάρει ο παίκτης.
Η απόφαση να τεθεί ο τζόγος υπό κρατική προστασία και να διατεθεί ένα μέρος του για τη χρηματοδότηση του «Καλλικράτη» υπαγορεύθηκε και από την οδηγία – εντολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης να εναρμονιστεί η χώρα μας με το κοινοτικό δίκαιο που επιτρέπει τη λειτουργία τεχνικών ψυχαγωγικών παιχνιδιών.
Το ερώτημα είναι με ποιους μηχανισμούς θα προφυλαχθούν οι χιλιάδες μεροκαματιάρηδες άνθρωποι που όπως έχει δείξει η εμπειρία της δεκαετίας του ’90 κατέθεταν στα «φρουτάκια» ακόμα και ολόκληρο τον μισθό τους.
Γιατί καλό είναι το «ζεστό χρήμα» και μάλιστα σε περίοδο δημοσιονομικής κρίσης, αλλά το σαράκι του τζόγου μπορεί να διαλύσει οικογένειες και να «εκθρέψει» κυκλώματα διαφθοράς στους κόλπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα είναι αρμόδια για τη χορήγηση των αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας των συγκεκριμένων μηχανημάτων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: