Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Επισπεύδονται φορολογικό και ασφαλιστικό

Στη Βουλή κατατίθεται, εκτός απροόπτου, αυτήν την Τετάρτη, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ υπό το βάρος κοινοτικών πιέσεων, επισπεύδονται δύο μεγάλες αλλαγές στο ασφαλιστικό. 

Από την επαναφορά των τεκμηρίων, τη νέα φορολογική κλίμακα αλλά και το πόθεν έσχες για όλους, που περιλαμβάνονται στο νέο φορολογικό ν/σ, η κυβέρνηση αναμένει περισσότερα έσοδα. 

Σε ότι αφορά το ασφαλιστικό, επισπεύδονται, όπως όλα δείχνουν, οι δύο μεγάλες τομές, η εξίσωση των ορίων ηλικίας στο δημόσιο και η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων στον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα, συρρικνώνονται και τα μεταβατικά στάδια για την εφαρμογή των δύο αυτών αλλαγών. Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής», ορισμένες διατάξεις του νέου ασφαλιστικού ν/σ «θα εφαρμοστούν αμέσως, όπως π.χ. η απαγόρευση της εθελουσίας, η σταδιακή αύξηση του μέσου όρου ηλικίας συνταξιοδότησης, η ενιαία διαχειριστική αρχή των αποθεματικών όλων των ταμείων, δίχως να θιγεί η περιουσία ενός εκάστου».
Ο υπουργός διευκρίνισε ωστόσο ότι το νέο ασφαλιστικό σύστημα, «που θεμελιώνεται πάνω στη βασική -προνοιακή- σύνταξη και στην αρχή της ανταποδοτικότητας της σύνταξης με τις εισφορές και το χρόνο εργασίας θα τεθεί σε εφαρμογή στην ολοκληρωμένη του μορφή το 2018».
Παράλληλα, είπε πως όσοι  θεμελιώνουν και θα θεμελιώσουν τα δικαιώματά τους έως και το 2013 δεν θα θιγούν, ακόμη και αν συνταξιοδοτηθούν στη συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: