Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2010

Ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη διεθνή στρατηγική κατά των ναρκωτικών - Αναφορές στην Αλβανία.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε την ετήσια έκθεσή του για τη διεθνή στρατηγική κατά των ναρκωτικών, στην οποία αναφέρεται ότι η Αλβανία αποτελεί χώρα διέλευσης για τους εμπόρους ναρκωτικών και χρησιμοποιείται για τη μεταφορά ηρωίνης που παράγεται στο Αφγανιστάν και την Κεντρική Ασία προς διάφορους προορισμούς στη Δυτική Ευρώπη.
Το 2009, αυξήθηκε η ποσότητα ηρωίνης που κατασχέθηκε στην Αλβανία, ενώ μειώθηκε η ποσότητα χασίς που κατασχέθηκε.
Απαντώντας στις διεθνείς πιέσεις, αναφέρει η έκθεση, η κυβέρνηση της Αλβανίας έχει καταπολεμήσει τις εγκληματικές ομάδες, αν και οι προσπάθειές της παρεμποδίζονται από την έλλειψη πόρων και τη μεγάλη διαφθορά, όπως σημειώνεται στην έκθεση.
Επίσης αναφέρεται ότι η φυσική έξοδος στην Αδριατική καθώς και τα χερσαία σύνορα που δεν είναι καλά θωρακισμένα, καθιστούν τη χώρα ένα ελκυστικό ενδιάμεσο σταθμό για λαθρεμπόρους ναρκωτικών.
Η έκθεση αναφέρει ακόμη ότι οι επιθετικές πολιτικές της αλβανικής κυβέρνησης, και η καλύτερη προστασία των ακτών, οδήγησαν τους εμπόρους να κινηθούν προς την κατεύθυνση της οδικής διέλευσης των χερσαίων συνόρων μέσα από το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και την Βοσνία, ως περιοχές διαμετακόμισης.
Οι χαμηλοί μισθοί και η ευρεία κοινωνική αποδοχή στο ρουσφέτι καθιστούν δύσκολη την καταπολέμηση της διαφθοράς στις τάξεις των αστυνομικών, των δικαστών και των τελωνειακών υπαλλήλων.
Περιπτώσεις υπαλλήλων που κατηγορούνται για διαφθορά έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ωστόσο, λόγω της έλλειψης ανεξαρτησίας του δικαστικού συστήματος και της αδιαφάνειας των νομικών διαδικασιών, πολλές περιπτώσεις δεν διερευνήθηκαν ποτέ, αναφέρει η έκθεσή.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: