Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Νέα μέθοδος πρόβλεψης της πιθανότητας Τύφλωσης, με ανάλυση του σάλιου

- το είδα στο i-diadromi.blogspot.com
Οι επιστήμονες βρετανικής εταιρείας η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της οφθαλμολογίας ανέπτυξαν μια απλή οικιακή εξέταση με την οποία μπορεί να γίνει πρόβλεψη για την πιθανότητα εμφάνισης της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, μιας εκ των πιο σοβαρών παθήσεων της όρασης η οποία αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες τύφλωσης.

Η πάθηση, η οποία παρουσιάζεται συνήθως σε ηλικιωμένα άτομα, δεν εμφανίζει νωρίς κάποια συμπτώματα και έτσι όταν πλέον γίνει διάγνωση, η ζημιά στην όραση του ασθενούς είναι πλέον μη αναστρέψιμη. Η εταιρεία Οptegra ανέπτυξε μια εξέταση η οποία, αναλύοντας το σάλιο και αναζητώντας συγκεκριμένα γονίδια που συνδέονται άμεσα με την ασθένεια, μπορεί να δείξει αν ο εξεταζόμενος κινδυνεύει.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς της, η εξέταση μπορεί να εντοπίζει σε ποσοστό 100% τα επίμαχα γονίδια. Αν η εξέταση δείξει ότι κάποιος ενδεχομένως θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα, θα μπορεί έγκαιρα να κάνει ό,τι χρειάζεται ώστε να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης της ασθένειας. Ο εξεταζόμενος παίρνει μόνος του το δείγμα του σάλιου και το στέλνει στην εταιρεία όπου γίνεται η γονιδιακή ανάλυση και λίγες μέρες μετά εκείνη τον ενημερώνει για τα αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: