Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

"The Economist": "Δίχτυ" 75 δις ευρώ χρειάζεται η Ελλάδα !

- το είδα στο fimotro.blogspot.com
Κεφάλαια 75 δισ. ευρώ χρειάζεται η Ελλάδα ως «δίχτυ ασφαλείας» για την ομαλή αναχρηματοδότηση του χρέους της, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών του Economist, ποσό το οποίο απέχει πολύ από τα 25 δισ. ευρώ που φημολογείται ότι είναι το ύψος του «πακέτου στήριξης» ΕΕ-ΔΝΤ. 

Σύμφωνα με το Economist, το πακέτο στήριξης είναι μία «προσωρινή λύση» για την ελληνική οικονομία, καθώς θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να αποκατασταθούν τα δημόσια οικονομικά, «κάτι που σημαίνει ότι ένα πολύ μεγαλύτερο ταμείο διάσωσης θα χρειαστεί για να αποφευχθεί η παύση πληρωμών».

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του περιοδικού, με την παρέμβαση του ΔΝΤ η ελληνική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα μεγάλο πρόβλημα: Η μείωση των κρατικών δαπανών που απαιτεί το Ταμείο οδηγεί σε βαθύτερη ύφεση την οικονομία και καθιστά δυσκολότερη την αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Έτσι, θα χρειαστούν και νέες περαιτέρω περικοπές στον προϋπολογισμό της χώρας.

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει...
να αυξήσει το πρωτογενές ισοζύγιο του προϋπολογισμού (δηλαδή αυτό που δεν περιλαμβάνει τις πληρωμές τόκων) κατά 13,5% του ΑΕΠ για να καλύψει το χρέος της, γεγονός που θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη.

Η μείωση του ελλείματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ (στο 2,6% συγκεκριμένα), εκτιμάται ότι μπορεί να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του 2014 (έναντι του 2013 που προβλέπει η ελληνική κυβέρνηση στο Πρόγραμμα Σταθερότητας).

Το κόστος της εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους (τόκοι) θα αυξηθεί από το 5% του ΑΕΠ στο 8,4% μέχρι το 2014, λόγω του υψηλότερου κόστους έκδοσης νέων ομολόγων και της αναχρηματοδότησης των παλαιότερων ομολόγων, ενώ μέχρι τότε το -ονομαστικό- ΑΕΠ υπολογίζεται ότι θα έχει μειωθεί κατά 5%.

Το κρατικό χρέος προβλέπεται ότι θα αυξηθεί έως το 2014 στο 152,5% του ΑΕΠ ή σε απόλυτα μεγέθη σε 344,2 δισ. ευρώ από 269,3 δισ. ευρώ στα τέλη του 2009.

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Ποιός είσαι ρε Τyphoon που εμφανίζεις όλα αυτά τα έγκριτα και ζωντανά ενημερωτικά οικονομικά στοιχεία?
Κανένας μας δεν σταχυολογεί και δεν στοχεύει τόσο καλά την ενημέρωση περί του σημερινού οικονομικού γίγνεσθαι και τις προοπτικές του.
Κάτι μου λέει ότι έρχεσαι από τα δυτικά ...με σημείο αναφοράς τη... μέση (σχεδόν) του Ελλαδικού Χώρου.
Έτσι από διαίσθηση το αναφέρω...
Καλά μάντεψα?

typhoon είπε...

@Φίλε Δωδωναίε
Το ποιος είμαι και από πού είμαι δεν έχει καμία σημασία.
Σημασία έχουν τα δεδομένα, η λογική, οι αποφάσεις και οι ενέργειες.
Αυτά προσπαθούμε να σας παρουσιάσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.