Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Διχασμένο το Eurogroup: Στη Σύνοδο Κορυφής πιθανώς να παραπεφθεί το θέμα του σχεδίου στήριξης

Διχασμένο εμφανίζεται το Eurogroup στο θέμα της ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Με το ρήγμα στο γαλλογερμανικό άξονα να είναι πλέον εμφανές, το θέμα αναμένεται να παραπεμφθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Η Αθήνα, με το βλέμμα στα spread, εξακολουθεί να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). 

Ο επίτροπος για τις νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, επιβεβαίωσε ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να προτείνει «ευρωπαϊκό πλαίσιο συντονισμένης βοήθειας υπό όρους».
Εντούτοις, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έδειξε απρόθυμος για βοήθεια προς την Ελλάδα, όσο αυτή είναι σε θέση να δανείζεται στις αγορές και άφησε να εννοηθεί ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε επίπεδο ηγετών της ΕΕ.
«Θα συζητήσουμε διάφορες εκδοχές απόψε [...] για να βρούμε μια λύση, εάν είναι απαραίτητη μία. Δεν νομίζω ότι χρειαζόμαστε μία, αλλά η τελική απόφαση είναι στην αρμοδιότητα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» είπε ο κ. Γιούνκερ.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψε οποιοδήποτε ενδεχόμενο απόφασης έως την Τρίτη, λέγοντας πως «το θέμα της Ελλάδας θα είναι στην ατζέντα των συζητήσεων του Eurogroup και οι υπουργοί Οικονομικών δεν αναμένεται να εγκρίνουν ένα συγκεκριμένο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα».
Αλλά και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Κρίστοφ Στέγκμανς τόνιζε ότι «η παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα είναι πολιτική απόφαση και δεν είναι κάτι που οι υπουργοί θα κάνουν στην τακτική τους συνάντηση τη Δευτέρα σήμερα και την Τρίτη».

«Βάρβαρο κόστος»
Με την αβεβαιότητα να παραμένει ...
σε ό,τι αφορά στο σχέδιο στήριξης, η Ελλάδα εξακολουθεί να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ, έστω και ως ύστατη λύση, εάν το κόστος δανεισμού παραμείνει δυσβάσταχτο, παρά τα σκληρά μέτρα που έχουν ληφθεί.
«Αυτό που ζητήσαμε μέχρι τώρα, ήταν η πολιτική στήριξη και μόνο των Ευρωπαίων εταίρων μας και θα μείνουμε εκεί. Οι λεπτομέρειες [του σχεδίου στήριξης] θα επεξεργαστούν αυτό το διάστημα, το οποίο διανύουμε, έτσι ώστε πραγματικά να μη χρειαστεί να ξαναδανειστούμε με το βάρβαρο τρόπο που δανειζόμασταν όλο το τελευταίο διάστημα» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.
«Από τη στιγμή που η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην ξαναδανειστεί με ένα τόσο υψηλό επιτόκιο, όπως δανειζόταν τόσες φορές στο παρελθόν λόγω της γνωστής δημοσιονομικής κατάστασης, το ΔΝΤ είναι μια δυνατότητα. Εφόσον δεν τελειώσει το θέμα του δανεισμού μας, δεν σταματούν και οι δυνατότητες που παρέχονται» πρόσθεσε ο κ. Πεταλωτής.

Διάσταση απόψεων
Η ισπανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι εκ των θερμών υποστηρικτών του σχεδίου ευρω-βοήθειας, εξέφρασε την ελπίδα να επιτευχθεί συμφωνία από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Είναι «επιθυμητό» να βρεθεί μια λύση για την Ελλάδα, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Ελένα Σαλγάδο.
Η Γαλλία, η οποία τάσσεται επίσης υπέρ του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας, εκφράζει πλέον ανοιχτά τη διαφωνία της με τη στάση που τηρεί το Βερολίνο τόσο στο συγκεκριμένο ζήτημα, όσο και σε γενικότερα θέματα που άπτονται της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας.
Σε συνέντευξή της στους Financial Times η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωζώνη να εξασφαλίσει τη διάσωση της Ελλάδας, ενώ εξέφρασε τη διαφωνία της με τις απόψεις του Γερμανού ομόλογου της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.
Ο κ. Σόιμπλε, που ανήκει στο συντηρητικό κόμμα της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, τάσσεται υπέρ της δημιουργίας Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, το οποίο θα υιοθετεί όμως «αυστηρούς κανόνες», που περιλαμβάνουν, «ως ύστατη λύση, τη δυνατότητα να βγάλουμε από τη ζώνη του ευρώ μια χώρα που δεν καταφέρνει να επαναφέρει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της», όπως δήλωσε στη Bild.
Διαφορετική άποψη περί του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου υιοθετεί ο επίτροπος Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος τονίζει ότι αυτό δεν αποτελεί ή δεν πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα και ότι «τα επόμενα χρόνια αυτό που πρέπει να ενισχύσουμε είναι τα όργανα της ΕΕ, για τον έλεγχο και το συντονισμό των πολιτικών κατάρτισης προϋπολογισμού και πώς αυτοί οι προϋπολογισμοί θα τηρούνται».
Την Τετάρτη, το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) θα εξετάσει την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Σταθερότητας της Ελλάδας και αναμένεται να δώσει το πράσινο φως, λέγοντας ότι η χώρα μας έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την επίτευξη του στόχου μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: