Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

H Μέρκελ δεν αντιτίθεται στη διμερή βοήθεια από ευρωπαϊκά κράτη προς την Ελλάδα


Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, σε σχόλια που έκανε σήμερα Κυριακή, έδειξε ότι δε θα ήταν αντίθετη σε κάποια διμερή βοήθεια προς την Ελλάδα ώστε να βγει από την κρίση χρέους, αν και δε νομίζει ότι είναι ακόμα απαραίτητη.

Αν η Ελλάδα αντιμετώπιζε δυσκολίες στο να κάνει τις πληρωμές της, τότε θα της προσφερόταν βοήθεια "με διμερή χειρισμό από ευρωπαϊκά κράτη, ή θα είχε επίσης τη δυνατότητα να λάβει βοήθεια από το ΔΝΤ", είπε η Μέρκελ, σύμφωνα με το κείμενο της συνέντευξης που μοιράστηκε από πριν.

"Οι υπουργοί οικονομικών θα πρέπει βέβαια να συζητήσουν μεταξύ τους" τα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν στην περίπτωση αδυναμίας πληρωμών από κάποιο κράτος μέλος, πρόσθεσε."Όμως δεν έχει ληφθεί ακόμα καμία απόφαση πάνω σ' αυτό το θέμα... Αυτός είναι ο λόγος που με κάνει να υποστηρίζω πολύ καθαρά ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό", προσέθεσε επίσης.
Οι ηγέτες της Ε.Ε. δεν είναι υποχρεωμένοι να λάβουν κάποια απόφαση πάνω στο θέμα αυτό στη Συνάντηση Κορυφής που θα γίνει αυτή την εβδομάδα, είπε η  Μέρκελ.

"Δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα χρειάζεται χρήματα αυτή τη στιγμή, αφού η ελληνική κυβέρνηση μας το επιβεβαίωσε."
"Αυτός είναι ο λόγος που προτείνω να σταματήσουμε την αναστάτωση των αγορών αναπτύσσοντας ψευδείς προσδοκίες από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα διεξαχθεί την Πέμπτη", είπε η Μέρκελ μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο.
Τις τελευταίες μέρες Γερμανοί αξιωματούχοι αμφισβήτησαν το αν πρέπει να ληφθούν ευρωπαϊκά μέτρα στην περίπτωση που η Ελλάδα δε μπορέσει να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της.
Είπαν ότι το Βερολίνο δε θα έπρεπε να αντιταχθεί στο να αναζητήσει η Αθήνα στήριξη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δηλαδή στο μέχρι σήμερα δεδηλωμένο ανάθεμα για τις χώρες της ευρωζώνης που θα έδειχνε ότι δε μπορούν να χειριστούν ως θα έπρεπε τη νομισματική τους ένωση.

Ένα σχέδιο που έγινε αποδεκτό από τους υπουργούς οικονομικών της Ε.Ε. την περασμένη εβδομάδα συμπεριλαμβάνει συντονισμένα διμερή δάνεια προς την Αθήνα από πρόθυμα μέλη της Ε.Ε., ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα που προκύπτει από τη νομοθεσία της Ε.Ε. (συνθήκη της Λισσαβόνας), η οποία απαγορεύει τα κεντρικά δάνεια στήριξης σε οποιοδήποτε από τα 16 κράτη μέλη που χρησιμοποιούν το ευρώ ως νόμισμα.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, το Σάββατο, κάλεσε τους ηγέτες της Ε.Ε. να υποστηρίξουν το σχέδιο στη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες αυτήν την εβδομάδα.
"Δε ζητάμε από κανέναν να πληρώσει τα λάθη και τα χρέη μας... αλλά ζητάμε πολιτική υποστήριξη ενάντια στους κερδοσκόπους και τη δυνατότητα να δανειζόμαστε με επιτόκια που μας επιτρέπουν να ανασάνουμε", είπε ο πρωθυπουργός.
Ο Παπανδρέου έκανε επίσης έμμεση κριτική στη Γερμανία που έχει μπλοκάρει το σχέδιο της Ε.Ε., προειδοποιώντας την ότι διακινδυνεύει την αποσταθεροποίηση της Ε.Ε.
"Πολλές δυνάμεις ξεχνούν την πολιτική σημασία του ευρώ... Στο τέλος θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την Ε.Ε....", προειδοποίησε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Όμως η Μέρκελ ανταπάντησε σήμερα Κυριακή: "θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να διατηρήσουμε τη σταθερότητα της ευρωζώνης".
"Θα κάνουμε ότι χρειάζεται για τη σταθερότητα, το οποίο συμπεριλαμβάνει τη δράση αλληλεγγύης προς τις άλλες χώρες, όταν αυτό είναι απαραίτητο", είπε.

Από πέρυσι που ανέλαβε η κυβέρνηση Παπανδρέου αποκάλυψε ότι τα οικονομικά της χώρας ήταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση από αυτή που είχε ανακοινωθεί δημόσια.
Είπαν, επίσης, ότι αναγκάζονται να κάνουν οδυνηρές περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων ώστε να διορθώσουν τα δημόσια οικονομικά, προκαλώντας έτσι απεργίες και βίαιες διαδηλώσεις στους δρόμους της Αθήνας.
Το σκηνικό αυτό δημιούργησε αμφιβολίες πάνω στο κατά πόσο οι επενδυτές θα αγοράσουν τα ομόλογα της ελληνικής κυβέρνησης και σε ποια τιμή, καθώς η Αθήνα θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει φέτος περίπου 50 δις ευρώ από το άνω των 300 δις ευρώ χρέος της.
Η απόδοση των 10-ετών ελληνικών  ομολόγων ανέβηκε στο 6,333 %, δηλαδή πάνω από το διπλάσιο του επιτοκίου που ισχύει για τα γερμανικά ομόλογα, με τους επενδυτές να προτιμούν να δανείζουν την Αθήνα για μικρότερες χρονικές περιόδους.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: