Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Οι Ισλανδοί απορρίπτουν συμφωνία για να ξεπληρώσουν τα χρέη της τράπεζας Icesave σε Βρετανούς και Ολλανδούς

Στις κάλπες προσήλθαν χθες Σάββατο οι Ισλανδοί για να εγκρίνουν ή να απορρίψουν την αποπληρωμή χρεών προς τη Βρετανία και την Ολλανδία μετά την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της χώρας, το 2008.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αλλά και την ομολογία της ίδιας της κυβέρνησης, το «όχι» των Ισλανδών είναι το αναμενόμενο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, του πρώτου που πραγματοποιείται στη χώρα, από το 1944, οπότε απέκτησε την ανεξαρτησία της.


Οι περίπου 230.000 εκλογείς που αναμένονται στις κάλπες καλούνται να ψηφίσουν εάν αποδέχονται τους όρους της συμφωνίας που διαπραγματεύθηκε η τράπεζα Icesave το περασμένο καλοκαίρι με τις κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Ολλανδίας. 
 
Η συμφωνία προβλέπει την καταβολή 3,8 δισ. ευρώ, μέχρι το 2024, για την αποζημίωση των 340.000 Βρετανών και Ολλανδών αποταμιευτών που επλήγησαν από την κατάρρευση της Icesave τον Οκτώβριο του 2008. 

Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στο ένα τρίτο των ψηφοφόρων δείχνουν ότι το 93% των ψηφισάντων αντιτίθεται στη συμφωνία, ενώ λιγότερο από 2% την υποστηρίζει. Το υπόλοιπο αφορά άκυρες ψήφους.
Πηγή: uk.reuters.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: