Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Η Α.Merkel θέτει «επί τάπητος» το ΕΝΤ και τη μεταρρύθμιση της Συνθήκης της Λισσαβόνας

By Quentin Peel (Βερολίνο) 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρειαστεί μια νέα συνθήκη για να δημιουργήσει Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο κατά το πρότυπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ώστε να μπορεί τόσο να διασώζει τα μέλη της ευρωζώνης που βρίσκονται σε κρίση όσο και να επιβάλλει αυστηρές συνθήκες για τις στρατηγικές προϋπολογισμού τους, δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel.

Επέμεινε ότι θα ήταν σφάλμα να αποφύγουμε μια μεταρρύθμιση του συμφώνου εξαιτίας και μόνο των προβλημάτων που προκάλεσε η επικύρωση της συνθήκης της Λισσαβόνας, τονίζοντας ότι η Ε.Ε. χρειάζεται νέα εργαλεία για να αντιμετωπίσει χρηματοοικονομικές κρίσεις όπως εκείνη που προκάλεσε το ελληνικό χρέος.

Αναφερόμενη στην ελληνική κρίση, δήλωσε: «Δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε μια τέτοια κατάσταση, αλλά πάντως τα εργαλεία μας δεν ήταν αρκετά για να την αντιμετωπίσουμε. Οι κυρώσεις που επιβάλλαμε δεν ήταν αρκετές.»

Η κα Merkel υποστήριξε διακριτικά την πρόταση του υπουργού Οικονομικών της Wolfgang Schäuble, για την δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.

Παράλληλα όμως παραδέχτηκε ότι είναι απαραίτητο να γίνουν περισσότερες συζητήσεις μεταξύ των κρατών – μελών και μια ευρείας κλίμακας διαβούλευση για τους κατάλληλους νέους κανόνες. 

«Τι μπορεί να κάνει η ευρωπαϊκή κοινότητα και η ευρωζώνη για να βοηθήσουν μια χώρα που αντιμετωπίζει δυσκολίες;» διερωτήθηκε.

Θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα ταμείο σαν το ΔΝΤ, αλλά να σχεδιάσουμε προσεκτικά την ανεξαρτησία του, την χρηματοδότησή του και τους κανόνες δανεισμού… Λέμε ότι θέλουμε στο μέλλον να μπορούμε να λύνουμε τα προβλήματά μας χωρίς το ΔΝΤ… Αλλά η ρήτρα στην συνθήκη του Μάαστριχτ που απαγορεύει τις διασώσεις μελών της ευρωζώνης, είναι σαφής…. Χωρίς μεταρρύθμιση της συνθήκης, δεν μπορούμε να βρούμε τέτοια λύση. Χρειάζεται μεταρρύθμιση της συνθήκης.» 

ΠΗΓΗ: FT.comCopyright 
The Financial Times Ltd. All rights reserved. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: