Σάββατο, 13 Μαρτίου 2010

Τo Πολιτικό Βαρόμετρο του Μαρτίου της Public Issue...

- το είδα στο jimmy278.blogspot.com
"Καμπανάκι" για τους πολιτικούς το Βαρόμετρο.
Ένας στους δύο πολίτες γυρίζει την πλάτη στα δύο μεγάλα κόμματα.

Σχεδόν ένας στους δύο πολίτες γυρίζει την πλάτη στα δύο μεγάλα κόμματα, σύμφωνα με το πολιτικό Βαρόμετρο του Μαρτίου της Public Issue, για το ΣΚΑΪ και την Καθημερινή.
Συγκεκριμένα το 48% των πολιτών απαντούν ότι καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα δεν είναι κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα. Το 38% απαντά πως καλύτερη κυβέρνηση είναι αυτή του ΠΑΣΟΚ και μόλις το 6% επιλέγει τη Νέα Δημοκρατία.

Όσον αφορά με το αν είναι ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση, το 32% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και το 18% της ΝΔ απαντούν «ναι». Αντίστοιχα το 66% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και το 79% των ψηφοφόρων της ΝΔ δηλώνουν δυσαρεστημένοι.

Στην πρόθεση ψήφου το 47,5% απαντά ΠΑΣΟΚ, το 30,5% ΝΔ, το 7,5% ΚΚΕ, το 6% ΛΑΟΣ και το 5% ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά με τη δημοτικότητα των κομμάτων, πρώτο έρχεται το ΠΑΣΟΚ το οποίο συγκεντρώνει το 58% των θετικών εκτιμήσεων και το 40% των αρνητικών. Δεύτερος έρχεται ο ΛΑΟΣ, που συγκεντρώνει το 39% των θετικών εκτιμήσεων και το 57% των αρνητικών. Τα αντίστοιχα ποσοστά της ΝΔ είναι 34% και 63%, του ΣΥΡΙΖΑ 30% και 66% και του ΚΚΕ 29% και 68%.

Συγκριτικά με το αντίστοιχο Βαρόμετρο του Φεβρουαρίου, στη δημοτικότητα των κομμάτων, το ΠΑΣΟΚ έχει πέσει επτά ποσοστιαίες μονάδες, η ΝΔ εννέα. Το ΚΚΕ έχει κερδίσει τρεις μονάδες. Από δύο έχουν χάσει ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ.

Αυξημένο κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες είναι το Μάρτιο το ποσοστό όσων επιλέγουν την αποχή, ή το Λευκό-Άκυρο. Πιο συγκεκριμένα, το αντίστοιχο ποσοστό για το Μάρτιο είναι 23%, ενώ για το Φεβρουάριο ήταν 17%, για τον Ιανουάριο 14,5%, για το Δεκέμβριο 12%, για το Νοέμβριο 13,5% και για τον Οκτώβριο 8,5%.

Από τους ψηφοφόρους που δηλώνουν ότι επιλέγουν λευκό ή αποχή, το 20% προέρχεται από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας, το 17% από το ΠΑΣΟΚ. Το αντίστοιχο ποσοστό για το ΚΚΕ, το ΛΑΟΣ και το ΣΥΡΙΖΑ είναι 3%. Το 53% των ψηφοφόρων είτε επέλεγε ήδη λευκό ή αποχή, είτε δε θέλησε να δώσει απάντηση.

Για σχεδόν έναν στους δύο Έλληνες (ποσοστό 49%) επιλέγει το Γιώργο Παπανδρέου για καταλληλότερο πρωθυπουργό. Τον Αντώνη Σαμαρά θεωρεί ως καταλληλότερο πρωθυπουργό το 19%. Κανένας από τους δύο, απαντά το 22%.

Όσον αφορά στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, το 66% κρίνει θετικά το Γιώργο Παπανδρέου και το 30% τον κρίνει αρνητικά. Το 55% των ερωτηθέντων έχει θετική γνώμη για τον Αντώνη Σαμαρά και το 37% αρνητική. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης λαμβάνει το 46% των θετικών εκτιμήσεων και το 48% των αρνητικών. Ο Αλέξης Τσίπρας λαμβάνει το 35% των θετικών εκτιμήσεων και το 59% των αρνητικών. Τέλος, το 30% κρίνει θετικά την Αλέκα Παπαρήγα και το 64% την κρίνει αρνητικά.

Σε σχέση με το προηγούμενο βαρόμετρο του Φεβρουαρίου η δημοτικότητα του πρωθυπουργού είναι πεσμένη κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης 13 ποσοστιαίες μονάδες και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δύο. Η δημοτικότητα της ΓΓ του ΚΚΕ έχει ανέβει κατά μία μονάδα και του αρχηγού του ΛΑΟΣ δεν έχει κάποια μεταβολή.

Η έρευνα της Public Issue διεξήχθη το διάστημα 3-8 Μαρτίου, είχε πανελλαδική εμβέλεια και το μέγεθος του δείγματος ήταν 1.006 άτομα.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Public Issue Γιάννης Μαυρής, τόνισε ότι το συγκεκριμένο Βαρόμετρο είναι η πρώτη ένδειξη για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και των νέων μέτρων της κυβέρνησης. Παράλληλα, τόνισε ότι τα αποτελέσματα του Βαρόμετρου δείχνουν ότι η ανασφάλεια στους πολίτες αυξάνετα ραγδαία και απότομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: