Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Κοινή συνέντευξη Παπανδρέου - Μέρκελ. Την Κυριακή o Γ. Παπανδρέου μεταβαίνει στη Γαλλία για συνάντηση με το Ν. Σαρκοζύ.

 
Πάνω από 1 ώρα διήρκησε η συνάντηση του κ. Παπανδρέου με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στη Γερμανία.

Η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια, δήλωσε, μεταξύ άλλων, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον έλληνα πρωθυπουργό, καθιστώντας εκ νέου σαφές ότι δεν τίθεται ενδεχόμενο ενίσχυσης και από τη Γερμανία.

«Θέλουμε την σταθερότητα του ευρώ και θα παλέψουμε και εμείς γι’ αυτό γιατί είναι δικό μας θέμα» πρόσθεσε η γερμανίδα καγκελάριος, επικροτώντας τις ελληνικές πρωτοβουλίες για δημοσιονομική εξυγίανση, καθώς και το «κουράγιο» το οποίο επιδεικνύει η ελληνική κυβέρνηση, ενώ τόνισε πως πρέπει να υπάρξει συνεργασία για την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας.

«Η Ελλάδα ήταν μέλος της ΕΕ και θα μείνει όπως και μέλος της Ευρωζώνης. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα» πρόσθεσε.

«Θέλω να ευχαριστήσω την κ. Μέρκελ για την απόφασή της να συνεργαστούμε στενά για την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας που δεν αντιμετωπίζει μόνο η Ελλάδα» ανέφερε από την πλευρά του ο έλληνας πρωθυπουργός.

«Υπάρχουν πιο ευφάνταστες ιδέες από την πώληση των ελληνικών νησιών για τη μείωση του ελλείμματος. Η πώλησή τους είναι εκτός συζήτησης» πρόσθεσε απαντώντας σε γερμανό δημοσιογράφο.

"Χρειαζόμαστε ηθική και πολιτική στήριξη και αυτή πήραμε" υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.
-------
 
Νωρίτερα,  η κ. Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι "θα συζητήσουμε άλλες λύσεις και όχι παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα", ενώ χαρακτήρισε θετική ένδειξη την έκδοση ομολόγου, υποστηρίζοντας ότι αυτό δημιουργεί αισιοδοξία για τα επικείμενα μέτρα.

Μιλώντας στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο (Deutsche Presse-Agentur) ο Γιώργος Παπανδρέουτόνισε ότι "η Ελλάδα δε ζητά ούτε μια δεκάρα από τους Γερμανούς φορολογούμενους" και υπογράμμισε ότι η χώρα χρειάζεται πολιτική στήριξη και όχι οικονομική.


Παράλληλα, επεσήμανε ότι "είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να εξασφαλίσει μια υγιή ελληνική οικονομία και για τη δική της εγχώρια ανάπτυξη" και εξέφρασε την εκτίμηση ότι "η Ελλάδα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να δανείζεται με όχι απαγορευτικά υψηλά επιτόκια. Σε αντίθετη περίπτωση θα δυσκολευθούμε να υλοποιήσουμε τα σκληρά μέτρα λιτότητας που έχουμε λάβει".


Ο έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι "η Ελλάδα δέχεται επίθεση από κερδοσκόπους που θέτουν σε κίνδυνο ολόκληρο το ευρωπαϊκό εγχείρημα".


Ο κ. Παπανδρέου
συναντήθηκε νωρίτερα την Παρασκευή με τον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Λουξεμβούργο.

"Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ότι θα χρειαστούν τα χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων για τη διάσωση της Ελλάδας", δήλωσε πριν από τη συνάντηση ο κ. Γιούνκερ. Ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παροχής βοήθειας προς την Αθήνα.


"Η Ελλάδα παρουσίασε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εξυγίανσης", πρόσθεσε, ενώ εκτίμησε ότι δε θα καταστεί αναγκαία η βοήθεια από το εξωτερικό, χωρίς όμως και να το αποκλείσει.


Μετά τη συνάντηση, ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι "η δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα είναι θέμα που αφορά στην Ευρωζώνη και δεν χρειάζεται η ανάμειξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου" και επανέλαβε ότι "οι ευρωπαίοι εταίροι είναι έτοιμοι να στηρίξουν συντονισμένα και αποφασιστικά την Ελλάδα".


Σχολιάζοντας τη συνάντηση Παπανδρέου – Μέρκελ, το BBC αναφέρει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός ελπίζει ότι οι συνομιλίες με τη γερμανίδα Καγκελάριο θα οδηγήσουν στη δέσμευση της Γερμανίας να παρέχει υποστήριξη στην Ελλάδα, αν η χώρα μας δε λάβει την ανταπόκριση που περιμένει από τις διεθνείς αγορές.


Πάντως, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Ράινερ Μπρουντέρλε τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να δώσει ούτε σεντ.


Την Κυριακή
ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί το Παρίσι όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: