Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Στην Αθήνα Κλιμάκιο Στελεχών του Διεθνούς Οίκου Αξιολόγησης Standard & Poor's

- το είδα στο fimotro.blogspot.com
Aπό ΤΑ ΝΕΑ Οnline

Κλιμάκιο στελεχών του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's επισκέπτεται την Αθήνα, προκειμένου να ενημερωθεί για την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Αναπτύξεως, το πρόγραμμα δανεισμού του Δημοσίου, αλλά και για την πορεία των μεταρρυθμίσεων...

Τα στελέχη του οίκου θα έχουν σήμερα, Τρίτη, και την Τετάρτη συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ.Προβόπουλο, από τους οποίους θα ενημερωθούν για τα μακροοικονομικά μεγέθη, την κατάσταση του εγχώριου πιστωτικού συστήματος, αλλά και τα περιοριστικά μέτρα που θα ανακοινώσει την Τετάρτη η κυβέρνηση.

Σημειώνεται πως μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η Standard & Poor's είχε προειδοποιήσει για νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας. Επικαλούμενη πιθανούς κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η S&P τόνισε πως ενδεχομένως να υποβαθμίσει την αξιολόγηση BBB+ της Ελλάδας κατά μία ή δύο βαθμίδες εντός του Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Standard & Poor's Μάρκο Μρίσνικ οι κίνδυνοι για την πραγματική και ονομαστική ανάπτυξη της Ελλάδας είναι πιθανόν να αυξήσουν την έκταση της απαραίτητης δημοσιονομικής προσαρμογής, εγείροντας αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι εφικτοί οι φιλόδοξοι στόχοι του Προϋπολογισμού της Ελλάδας.

Στις 16 Δεκεμβρίου 2009, η S&P υποβάθμισε την αξιολόγησή της για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε BBB+, δίνοντας αρνητικές προοπτικές και λέγοντας ότι τα μέτρα λιτότητας που είχε ανακοινώσει τότε η Κυβέρνηση δεν ήταν αρκετά για την επίτευξη διατηρήσιμης μείωσης του δημόσιου χρέους. Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας είχε τότε αιφνιδιάσει, καθώς μόλις στις 9 Δεκεμβρίου ο αμερικανικός οίκος είχε ανακοινώσει πως θα παρακολουθούσε την πορεία της ελληνικής οικονομίας για δύο μήνες και στη συνέχεια, θα λάμβανε τις αποφάσεις του.

Για τον λόγο αυτό η παρουσία της S&P στην Αθήνα προκαλεί ανησυχία. Πάντως, τραπεζικά στελέχη τονίζουν πως υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, παραμονές της ανακοίνωσης των νέων μέτρων, θα ήταν τουλάχιστον παράξενη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: