Τετάρτη, 28 Απριλίου 2010

Σύγκληση Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης για την Ελλάδα στις 10 Μαΐου

Reuters
Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι δήλωσε ότι δεν τίθεται ζήτημα αναδιάρθρωσης του χρέους

Την σύγκληση Συνόδου Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης στις 10 Μαΐου για την δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας ανακοίνωσε από το Τόκιο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ το πρωί της Τετάρτης.

Στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο περιθώριο της συνόδου Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ιαπωνίας, ο Βαν Ρόμπαϊ παρέσχε την διαβεβαίωση πως δεν τίθεται κανένα θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας.

Ο ίδιος δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνεχίζονται και βρίσκονται σε καλό δρόμο.

«Επιβεβαιώνω ότι έχω την πρόθεση να συγκαλέσω σύνοδο του Eurogroup σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, περί την 10η Μαΐου», είπε ο κ. Βαν Ρόμπαϊ.

Σε αντίστοιχες δηλώσεις με αυτές του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ είχαν προχωρήσει νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε πως κανείς στην γερμανική κυβέρνηση δεν συζητά αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αλλά και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλόντ Τρισέ, ο οποίος απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο η Ελλάδα ή άλλο κράτος μέλος της Ευρωζώνης, να προβεί σε στάση πληρωμών.

Εξάλλου, στην επιτάχυνση των διεργασιών για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στηρίξεως της Ελλάδος, οδήγησε η χθεσινή υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολογήσεως της Ελλάδος από το οίκο Standard & Poor's.

Μετά την ανακοίνωση της υποβαθμίσεως έγινε γνωστό πως η γερμανική κυβέρνηση προωθεί άμεσα νομοσχέδιο για την εκταμίευση της βοήθεια προς την Ελλάδα ύψους 8,4 δισ. ευρώ, ενώ επιταχύνονται όλες οι απαιτούμενες νομοτεχνικές διαδικασίες σε επίπεδο ΕΕ.

Το Σάββατο ή την Κυριακή θα αποκρυσταλλωθεί το τριετές πρόγραμμα πολιτικών, το οποίο θα συνομολογήσει η χώρα μας με την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για την χορήγηση της στηρίξεως, ενώ το τελικό κείμενο της σύμβασης θα εξετασθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 4 Μαΐου. Την τελική έγκριση θα δώσουν οι ηγέτες των κρατών της Ευρωζώνης σε έκτακτη Συνοδό Κορυφής στις 10 Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: