Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Στις 14 και 15 Μαΐου στην Αθήνα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Στις 14 και 15 Μαΐου επισκέπτεται την Αθήνα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνοδευόμενος από επιτελείο 10 υπουργών της κυβέρνησής του, στο πλαίσιο του υπό σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας. 

Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε το πρωί από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, σε κοινές δηλώσεις που έκαναν στο Ταλίν της Εσθονίας, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ
 
Ιστορικής σημασίας επίσκεψη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που ανοίγει νέα εποχή και στην οικονομική συνεργασία, χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα στις 14 Μαΐου, την οποία ανακοίνωσε από κοινού με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα. 

Ο κ. Νταβούτογλου χαρακτήρισε εξαιρετικές τις συναντήσεις που είχε χθες και σήμερα με τον Έλληνα αναπληρωτή, καθώς και την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία, "με πρακτικά αποτελέσματα", κατά την οποία αποφασίστηκε η σύσταση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. 

Σύμφωνα με τον κ. Νταβούτογλου,...
ο πρωθυπουργός της Τουρκίας θα συνοδεύεται από 10 υπουργούς που θα μετάσχουν στην 1η Σύνοδο του Συμβουλίου και ανέφερε μεταξύ άλλων τους υπουργούς Οικονομίας, Εξωτερικού Εμπορίου, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ενέργειας , Μεταφορών, Παιδείας, και Περιβάλλοντος. 

"Είμαι πολύ ευτυχής που ανακοινώνω αυτό σήμερα από το Ταλίν . Είναι καλά νέα για τις δύο χώρες, για το μέλλον της περιοχής μας και για την Ευρώπη", συμπλήρωσε ο κ. Νταβούτογλου. 

Ο κ. Δρούτσας υπογράμμισε ότι "αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία που δίνουν τα διεθνή φόρα για να συναντηθούμε". "Η πιο σημαντική απόφαση που πήραμε ήταν ο προσδιορισμός της επίσκεψης του κ. Ερντογάν στην Αθήνα κατά την οποία θα γίνει η 1η Σύνοδος του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας . Ασφαλώς θα είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός η επίσκεψη καθώς και η αρχή μιας νέας εποχής στις σχέσεις των δύο χωρών, στις διαβουλεύσεις και στη συνεργασία. Σας περιμένουμε και προσβλέπουμε σ΄αυτή την επίσκεψη", κατέληξε ο κ. Δρούτσας απευθυνόμενος στον κ. Νταβούτογλου. 

Την ερχόμενη εβδομάδα έρχεται στην Αθήνα ο γενικός γραμματέας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Φ. Σινιρλίογλου, για πολιτικές διαβουλεύσεις, ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: