Κυριακή 4 Απριλίου 2010

Ταξίδι στον Άρη σε 39 ημέρες

- το είδα στο filotimia.blogspot.com

Ένας πρωτοποριακός κινητήρας που κατασκευάστηκε από τον κ. Franklin Chang-Diaz, παλαίμαχο αστροναύτη της NASA, ανοίγει νέες προοπτικές και δυνατότητες στα διαστημικά ταξίδια.

Ο Ιούλιος Βέρν μας ταξίδευε στον γύρο του κόσμου για 80 ημέρες. Ο Franklin Chang-Diaz μας υπόσχεται ένα ταξίδι στον Άρη που θα διαρκεί 39 ημέρες, αντί για έξι έως οκτώ μήνες που απαιτούνται σήμερα για την μετάβαση στον πλανήτη που ναι μέν δεν κατοικούν πράσινα ανθρωπάκια, αλλά έχει μεγάλες ποσότητες νερού σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις της NASA.


Όταν δεν ταξίδευε στο διάστημα (πραγματοποίησε επτά ταξίδια-αποστολές), ο Franklin Chang-Diaz ασχολείτο από το 1979 με την κατασκευή του VASIMR, ενός κινητήρα προωθήσεως με μαγνητόπλασμα. Το πρωτότυπο VX-200, δοκιμάστηκε προσφάτως με επιτυχία. Η αρχή της λειτουργίας του μαγνητοπλασματικού κινητήρα, στηρίζεται στην θέρμανση του αερίου «αργόν» σε πολλά εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου που βρίσκεται εγκλωβισμένο σε ένα μαγνητικό πεδίο, ώστε να μην έρχεται σε επαφή με τα τοιχώματα του κινητήρα. Η δέσμη του πλάσματος που δημιουργείται με τον τρόπο αυτό επιταχύνεται και στην συνέχεια εκλύεται από ένα ηλεκτρομαγνητικό πηνίο, του οποίου η διάμετρος ρυθμίζεται και καθορίζει σε συνδυασμό με την οπή διαφυγής την επιθυμητή ταχύτητα. 


Τα δύο αδύνατα σημεία του μαγνητοπλασμικού κινητήρα είναι α) οι μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτούνται για την θέρμανση του αερίου, που μπορεί όμως να αντιμετωπισθεί με την εγκατάσταση στα διαστημόπλοια ενός μίνι πυρηνικού αντιδραστήρα και β) η λειτουργία του μόνο σε συνθήκες κενού, που έχει ως συνέπεια ότι δεν μπορεί να απογειωθεί από την επιφάνεια της γής. Προτεινόμενη λύση είναι η απογείωση του διαστημοπλοίου, με την χρήση συμβατικών προωθητικών πυραύλων και αφού τεθεί σε τροχιά να συνεχίσει το ταξίδι του με τους μαγνητοπλασμικούς κινητήρες. 

Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά. Πέραν της εξοικονόμησης χρόνου, με την σημαντική μείωση διάρκειας κάθε αποστολής , μειώνονται οι δυσμενείς επιπτώσεις της κοσμικής ακτινοβολίας στην υγεία των κοσμοναυτών, ιδιαιτέρως στους μύες και τα οστά.

Επίσης η υπάρχει σημαντική μείωση του κόστους των διαστημικών αποστολών. Ο μαγνητοπλασμικός κινητήρας καταναλίσκει ετησίως 320 κιλά αερίου «αργόν», έναντι 7 τόνων ergol που καταναλίσκουν τα ρωσικά και ευρωπαϊκά διαστημόπλοια τύπου Progress και ATV αντιστοίχως, τα οποία χρησιμοποιούνται σήμερα σε αποστολές επισκευής, συντήρησης και ανεφοδιασμού, διαφόρων τηλεπικοινωνιακών, μετεωρολογικών κλπ δορυφόρων. Ο Charles Bolden ανώτατο στέλεχος της NASA, δήλωσε πριν ένα μήνα ότι τα ταξίδια στον Άρη θα διαρκούν λίγες εβδομάδες. Κάτι ξέρει για να το λέει…

Δεν υπάρχουν σχόλια: