Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Μειωμένες κατά 60% οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών

- το είδα στο exypno.blogspot.com
ΔPAMATIKH εικόνα παρουσιάζει o τομέας της οικοδομής, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσων, σε σχετική ημερίδα που διοργάνωσε χθες το ΤΕΕ, οι πωλήσεις νεόδμητων άνω των 90 τ.μ. παρουσιάζουν το πρώτο τρίμηνο του 2010 πτώση της τάξεως του 60%, ενώ μείωση 40% εμφανίζουν τα νεόδμητα 70 τ.μ. 

Όσον αφορά τα παλαιά ακίνητα, τα στοιχεία των συμβολαιογράφων δείχνουν ότι το 2010 «εκμηδενίστηκαν», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο ταμίας του συλλόγου Γ. Ρούσκας, ο οποίος σημείωσε ότι η όποια σταθερότητα παρουσίασαν το 2009 έγινε εξαιτίας των αλλοδαπών που προχώρησαν σε αγορά κατοικίας. Διστακτικότητα δείχνουν οι αγοραστές για τα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια, με τις αγοραπωλησίες να έχουν «παγώσει» στο ενδεχόμενο κατάργησης της εκτός σχεδίου δόμησης.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Αλαβάνος...
επικαλούμενος τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2009 έκανε λόγο για μείωση 25% στην έκδοση νέων αδειών και πτώση 40% στις πωλήσεις στο σύνολο της περιφέρειας. 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, αυτήν τη στιγμή παρατηρείται ότι υπάρχουν περισσότερα από 200.000 αδιάθετα νεόδμητα σπίτια, ενώ η προοπτική το απόθεμα αυτό να απορροφηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα εμφανίζεται μικρή. Όπως τόνισε ο κ. Αλαβάνος, «όλοι περιμένουν να “πέσουν” οι τιμές των ακινήτων λόγω κρίσης, ωστόσο αυτό δεν θα συμβεί καθώς το κόστος κατασκευής παραμένει υψηλό». 
Ιδιαιτέρως δυσμενής είναι και η κατάσταση στην αγορά παραθεριστικής κατοικίας, καθώς παρατηρείται μια γενική καθίζηση, ενώ όπως σημείωσε ο Ν. Γρατσίας πρώην πρόεδρος των πολιτικών μηχανικών, η μείωση των πωλήσεων σε ξένους ιδιοκτήτες αγγίζει το 90%.
Σχολιάζοντας την έντονη κρίση που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ο Ν. Ζιγούρης, πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών τόνισε ότι χρειάζονται αναπτυξιακά κίνητρα για την προσέλκυση ξένων και εγχώριων επενδυτών. Όπως εξήγησε, χρειάζεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο τόσο σε πολεοδομικό επίπεδο (σχετικά με τον κανονισμό του άρθρου 40-41) όσο και σε φορολογικό, όπου είναι πλέον ανάγκη να υπάρξει μια σταθερή νομοθεσία
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Στ. Παραδιάς τόνισε ότι ο καινούργιος φόρος για την ακίνητη περιουσία βάζει την ταφόπλακα στην οικοδομική δραστηριότητα. 
Στο πλαίσιο αυτό ο τεχνικός κόσμος της χώρας στηρίζει τις ελπίδες του για αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης στον κλάδο κυρίως στο πρόγραμμα ενεργειακής και στατικής αναβάθμισης κτιρίων
Παράλληλα, ζητεί τη λήψη άμεσων μέτρων ενίσχυσης του τομέα των οικοδομών, ως μέρος του ευρύτερου κατασκευαστικού τομέα, την προώθηση του εξορθολογισμού του και την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού, των νέων τεχνολογιών και νέων υλικών. Όλα αυτά, σύμφωνα με τους κατασκευαστές, είναι οι άξονες που πρέπει να περιλαμβάνει ο αναγκαίος πλέον σχεδιασμός μιας ολοκληρωμένης βιώσιμης κλαδικής πολιτικής για τη στήριξη, ανάκαμψη και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα της οικοδομής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: