Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Ερντογάν: "Δεν θα γίνουμε φορτίο στην Ευρώπη"

- το είδα στο ksipnistere.blogspot.com
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε σήμερα πως η χώρα του φιλοδοξεί να ενταχθεί προσεχώς στην ΕΕ, χωρίς όμως να γίνει «φορτίο» στην Ευρώπη.
«Η Τουρκία είναι ένα μεγάλο κράτος, αλλά δεν επιθυμούμε να γίνουμε βάρος στην ΕΕ. Εμείς θέλουμε να αναλάβουμε ένα κομμάτι από το βάρος της» επεσήμανε ο Ερντογάν σε ομιλία του στο Σεράγεβο, επί τη ευκαιρία της διήμερης επίσκεψής του στη βοσνιακή πρωτεύουσα.
 «Εμείς θέλουμε μία Ευρώπη της ειρήνης, στο πλαίσιο της οποίας η Τουρκία θα λάβει την πρέπουσα θέση της» υπογράμμισε ο Ερντογάν και συνέχισε: 
«Εμείς κάνουμε το καθήκον μας και στοχεύουμε σε μία ένταξη, αργά ή γρήγορα, στην ΕΕ. Εάν δεν μας δεχθούν στους κόλπους τους, εμείς δεν έχουμε τίποτε να χάσουμε, καθώς εκείνοι θα έχουν επιλέξει πλέον να είναι μία χριστιανική λέσχη» τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, του οποίου η χώρα έχει ανοίξει τα 12 από τα 35 «κεφάλαια» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τους 27.

Εκφράζοντας τη λύπη του για τη βραδύτητα της σχετικής διαδικασίας, ο Ερντογάν δήλωσε πως η χώρα του έχει να αντιμετωπίσει «προϋποθέσεις που δεν έχουν επιβληθεί σε καμία άλλη χώρα».

Την Τρίτη, ο Ερντογάν θα μεταβεί στη Γαλλία, για μία επίσκεψη που θα εστιάσει στη συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, του πολιτισμού και της ασφάλειας, και μόνον περιθωριακά στο θέμα της προσέγγισης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: