Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Η Ελλάδα είναι αυτή που θα αποφασίσει για τη βοήθεια από Ε.Ε./ΔΝΤ

Από το Reuters


Ωστόσο δεν απάντησε ο Έλληνας υπουργός οικονομικών για το αν πρόκειται να σταλούν Έλληνες αξιωματούχοι για road show (δηλ. για αναζήτηση πελατών)  στις ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα.

Την Παρασκευή, το ιαπωνικό πρακτορείο Jiji δημοσίευσε δήλωση του επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ σύμφωνα με την οποία θα ξεκινήσει road show ώστε να διαπιστωθεί η διάθεση της αγοράς για κάλυψη ομολόγου σε δολάρια που θα εκδοθεί μετά τις 20 Απριλίου, όμως ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί τα σχέδια αυτά.

"Δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις, ούτε έχουν αποφασισθεί ημερομηνίες για το road show και πολύ περισσότερο δεν έχουν ακόμη ορισθεί ημερομηνίες έκδοσης και ποσά για κάποια πιθανή έκδοση ομολόγων δολαρίου", είπε. "Θα ανακοινωθούν, αλλά δεν υπάρχουν αποφάσεις ακόμη. Θέλω να το ξεκαθαρίσω απόλυτα."


ΑΣΦΥΚΤΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ

Τον τελευταίο μήνα, η κυβέρνηση περιέκοψε τους μισθούς...
περίπου 600.000 δημοσίων υπαλλήλων (μτφ. σημ.: αυτός είναι ο πραγματικός αριθμός), πάγωσε τις συντάξεις και αύξησε τους φόρους για να μειώσει το ετήσιο έλλειμμα στα δημόσια οικονομικά περίπου στο ένα τρίτο, δηλ. περίπου στο 8,7% του ΑΕΠ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  είπε ότι η Αθήνα μάλλον δε θα χρειαστεί επιπλέον μέτρα λιτότητας αν τυχόν ενεργοποιήσει τη βοήθεια, όμως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας είπε ότι θα πρέπει να επειταχυνθεί η περικοπή του ελλείμματος κλείνοντας δεκάδες "ζημιογόνες και δαπανηρές" δημόσιες υπηρεσίες.

"Αυτός είναι ο τρόπος που θα καταφέρουμε να ευχαριστήσουμε από μόνοι μας τις αγορές, δηλαδή μειώνοντας το έλλειμμα κατά 5% του ΑΕΠ, αντί για 4% που προϋπολογίσαμε στο Σχέδιο Σταθερότητας και Ανάπτυξης", είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιώργος Προβόπουλος στην εφημερίδα Realnews.

Δημοσκόπηση που διεξήχθη σε δείγμα 1.000 κατοίκων της Αθήνας έδειξε ότι τα μέτρα έχουν χτυπήσει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, με τους μισούς να δηλώνουν ότι το εισόδημά τους δε μπορεί πλέον να καλύψει τις ανάγκες τους. Επτά στους δέκα πιστεύουν ότι η βοήθεια, αν γινόταν δεκτή, θα οδηγούσε σε περαιτέρω χειροτέρευση του βιοτικού τους επιπέδου, όπως έδειξε η δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην ημερήσια εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ.

Ο Παπανδρέου είπε ότι το πακέτο βοήθειας δεν αποτελεί ξελάσπωμα και ότι θα έδινε το περιθώριο στην Ελλάδα να λύσει τα προβλήματά της, τα οποία συμπεριλαμβάνουν επίσης ανησυχία σχετικά με πιθανή συρρίκνωση της οικονομίας σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 2% που προέβλεψε η Τράπεζα της Ελλάδας και με συνέπεια το χτύπημα στα έσοδα του προϋπολογισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: