Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

Το Υπουργείο Οικονομικών πουλάει Νοσοκομεία και Πανεπιστήμια... Βγαίνουν στο σφυρί, αν δεν έχουν να πληρώσουν μισθούς...


«Βρείτε λεφτά να πληρώσετε μισθούς, αν δεν σας φθάνουν αυτά που πήρατε από τον Προϋπολογισμό...». Η εντολή του Υπ. Οικονομικών απευθύνεται στα ΝΠΔΔ.

Οι επερχόμενες εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο μοναδικός λόγος που εξαιρεί τους δήμους από αυτή τη γενικευμένη εντολή του Γ. Παπακωνσταντίνου προς  όλα τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με την οποία σε... πασχαλινό εορταστικό κλίμα, προετοιμάζεται ο επόμενος γύρος προβλημάτων που λέγεται μισθοδοσία του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Η εγκύκλιος είναι αυτή που αφορά την εφαρμογή της απόφασης για τις περικοπές αμοιβών στα ΝΠΔΔ και υπογράφηκε χθες στο ΓΛΚ αλλά δεν έχει φθάσει ακόμα στους Οργανισμούς οι οποίοι θα πρέπει να την εφαρμόσουν, όπως διευκρίνισε αρμόδιο στέλεχος του ΓΛΚ στο Capital.gr σήμερα το πρωϊ. 

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με την εγκύκλιο αυτή νομιμοποιεί μια πρωτοφανή κατάσταση όπου  «στις περιπτώσεις που τα εγκριθέντα κονδύλια για μισθοδοσία δεν επαρκούν, η συμπλήρωσή τους να γίνει από τα ίδια έσοδα του φορέα ή τα αποθεματικά του...». Με άλλα λόγια Νοσοκομεία, Πανεπιστήμια, κ.λ.π. που δεν θα τους φθάνουν τα χρήματα του Προϋπολογισμού για να πληρώσουν μισθούς θα πρέπει να πουλήσουν περιουσιακά τους στοιχεία. Και υποχρεώνονται να το κάνουν αυτό χωρίς καμία προετοιμασία ούτε για το πώς ούτε για το ποιος θα αναλάβει αυτή την ευθύνη έναντι των μισθωτών αλλά και του κράτους (αρμόδια υπουργεία) απέναντι στο οποίο είναι υπόλογα.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα...
το «Κ» ο Προϋπολογισμός ήδη αντιμετωπίζει πρόβλημα στην σχέση εσόδων – δαπανών για να καλύψει τους στόχους μείωσης των ελλειμμάτων που έχει δεσμευθεί με το Πρόγραμμα Σταθερότητας (ΠΣΑ) και καταφεύγει πλέον, παρά τις περικοπές αμοιβών και επιδομάτων, για πρώτη φορά σε μεταφορά της ευθύνης πληρωμής μισθών στα αποθεματικά και την περιουσία των ΝΠΔΔ.

Η εικόνα της μέχρι σήμερα κατάστασης έχει επιδεινωθεί περισσότερο από το γεγονός ότι στο ΥΠΟΙΚ προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο οι κοινοτικοί να αναθεωρήσουν και πάλι προς το χειρότερο το έλλειμμα του 2009 πράγμα που θα συμπαρασύρει και το έλλειμμα του 2010. Οι αποκλίσεις για το έλλειμμα του 2009 ενδέχεται μάλιστα να αγγίξουν την μία ποσοστιαία μονάδα (0,9% του ΑΕΠ).

Επιπλέον ο έλεγχος από την τριμερή Επιτροπή (Κομισιόν, ΔΝΤ και ΕΚΤ) μέσα στο δίμηνο Απριλίου – Μαΐου θα καταγράψει το κατά πόσο εφαρμόζεται επιτυχώς το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης προκειμένου να συνταχθεί η Έκθεση του Μαΐου με την οποία θα κριθεί η συνέπεια της ελληνικής κυβέρνησης στις διαδικασίες της επιτήρησης.

Τα στοιχεία από τις εισροές των εσόδων έχουν ήδη δείξει τάση υστέρησης με αποτέλεσμα το ΓΛΚ να πάρει την ρηξικέλευθη απόφαση να δρομολογήσει  την περικοπή ακόμα και των ανελαστικών δαπανών όπως είναι οι ανάγκες μισθοδοσίας των ΝΠΔΔ.

Στην εγκύκλιο αυτή προς τα ΝΠΔΔ το ΓΛΚ κάνει ένα βήμα περισσότερο και απαγορεύει οποιαδήποτε πρόσθετη αμοιβή αν δεν έχει εξασφαλισθεί προηγουμένως η πληρωμή μέχρι τέλος του έτους, η τακτική  μισθοδοσία υπαλλήλων στην βάση του συνυπολογισμού της περιουσίας κινητής και ακίνητης των ΝΠΔΔ...

Η ενέργεια αυτή του ΥΠΟΙΚ αναμένεται να «χτυπήσει» κυρίως στον χώρο της υγείας και της παιδείας, δηλαδή στα νοσοκομεία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: