Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Νέα μελέτη δείχνει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν είναι σχεδιασμένος να εκτελεί ταυτοχρόνως περισσότερες από δύο μόνο λειτουργίες

Ή όπως αναφέρει σημερινό άρθρο από ΤΟ ΒΗΜΑ online:
"Τελικώς δεν είμαστε... Ναπολέοντες"

 iStockphoto.com
O ανθρώπινος εγκέφαλος είναι προγραμματισμένος έτσι ώστε να μην μπορεί να εκτελεί περισσότερα από δύο καθήκοντα τη φορά, σύμφωνα με νέα μελέτη. Το νέο εύρημα μαρτυρεί ότι η ταυτόχρονη εκτέλεση πολλαπλών καθηκόντων είναι άκρως περιορισμένη αφού ο εγκέφαλός μας εκ... σχεδιασμού είναι μοιρασμένος σε δύο μόνον ημισφαίρια.

Ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Ερευνας της Γαλλίας στο Παρίσι ανακάλυψαν ότι όταν ένα άτομο καλείται να φέρει εις πέρας δύο καθήκοντα ταυτοχρόνως, ο εγκέφαλός του...
μοιράζει τις δουλειές που πρέπει να εκτελέσει. 

Έτσι το ένα καθήκον εκτελείται κυρίως από το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου ενώ το άλλο, κυρίως από το δεξί. Αυτός ο διαχωρισμός των λειτουργιών του εγκεφάλου από τα δύο ημισφαίρια ίσως δίνει μια εξήγηση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, και στη ροπή που έχει ο πληθυσμός προς τον δικομματισμό, αφού οι άνθρωποι φαίνεται ότι μπορούν να διαλέξουν ευκολότερα μεταξύ δύο επιλογών παρά μεταξύ τριών ή περισσοτέρων.  

Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι επιστήμονες μελέτησαν 32 εθελοντές από τους οποίους ζήτησαν να λύσουν δύο διαφορετικά νοητικά «παζλ» ταυτοχρόνως. Ενόσω οι εθελοντές προσπαθούσαν να εκτελέσουν τις δύο αποστολές, ο εγκέφαλός τους «σαρωνόταν» από μαγνητικό τομογράφο.

Η πρώτη αποστολή για τους εθελοντές ήταν να ζευγαρώσουν κεφαλαία γράμματα, ενώ η δεύτερη, να ζευγαρώσουν πεζά γράμματα. Οπως αναφέρει ο δρ. Ετιέν Κεχλάν, που ήταν εκ των επικεφαλής της μελέτης, οι ερευνητές έδωσαν κίνητρο στους εθελοντές να εκτελέσουν σωστά τα καθήκοντα ανταμείβοντάς τους κάθε φορά που δεν έκαναν λάθος. Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των αποστολών μετρούσαν την εγκεφαλική δραστηριότητά τους, τον χρόνο απόκρισής τους και το πόσα λάθη έκαναν. «Ανακαλύψαμε ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η ανταμοιβή,τόσο καλύτερη ήταν η απόδοσή τους» σημείωσε ο δρ Κεχλάν.

 Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Science» οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στον μέσο μετωπιαίο φλοιό, που βρίσκεται στο πρόσθιο τμήμα του εγκεφάλου επάνω από τα μάτια. Πιστεύεται ότι η συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου εμπλέκεται στο να αναζητεί το άτομο επιβράβευση όταν εκτελεί ένα καθήκον. Ο μέσος μετωπιαίος φλοιός χωρίζεται σε δύο ίσα μέρη, ένα για κάθε ημισφαίριο του εγκεφάλου. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν παρακολουθούσαν την εγκεφαλική λειτουργία των εθελοντών με μαγνητική τομογραφία, η δεξιά πλευρά του μετωπιαίου φλοιού ήταν ενεργός όταν το άτομο εκτελούσε ένα καθήκον, ενώ η αριστερή ήταν ενεργός όταν εκτελούσε το άλλο καθήκον.  (Φωτογραφία: Illustration courtesy of Etienne Koechlin, INSERM-ENS, Paris, France, 2010)

Τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου συνεργάζονταν μόνον όταν το άτομο καλούνταν να εκτελέσει ένα μόνο καθήκον. «Ο ανθρώπινος μετωπιαίος φλοιός φαίνεται ότι είναι σχεδιασμένος ώστε να ελέγχει ως και δύο ταυτόχρονα καθήκοντα, όχι όμως και τρία» τόνισε ο δρ Κεχλάν. Συμπλήρωσε πάντως, ότι από τη μελέτη δεν εμφανίστηκαν διαφορές μεταξύ των δύο φύλων στην απόδοσή τους σε δύο διαφορετικά ταυτόχρονα καθήκοντα. Έτσι, δεν υπάρχει δικαιολογία για τους (τεμπέληδες) άνδρες που συχνά υποστηρίζουν ότι μόνον οι γυναίκες μπορούν να κάνουν ταυτοχρόνως πολλά πράγματα...

2 σχόλια:

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

Τον εγκέφαλο του Γιωργάκη μελετήσανε;

typhoon είπε...

Είναι από τις περιπτώσεις που η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά!