Ο αποπληθωρισμός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της, υποστηρίζει ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν.
«Η μόνη αποτελεσματική συνταγή δεν είναι άλλη από τον αποπληθωρισμό. Αυτή την οδό έχει πολύ εύστοχα προτείνει και η Κομισιόν», δήλωσε σήμερα ο Στρος Καν.
ΠΗΓΗ
ΠΗΓΗ
4 σχόλια:
Καλησπερα.
Για τον στασιμοπληθωρισμο δεν μας λεει τιποτε,ο κ. Σοσιαλιστης!!!!
Καταντια ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ...............
Ουτε για τις συνεπειες του αποπληθωρισμου!!!!!!!!!!!!!!!!
Κατά παράδοξο τρόπο η Ελλάδα είναι μία τραγική εξαίρεση στον παγκόσμιο οικονομικό κανόνα.
Κι αυτό οφείλεται στη μοναδικά ανορθόδοξη κατανομή των πραγματικών εισοδημάτων μέσα στην κοινωνία (των πραγματικών ε, όχι αυτών που δηλώνουν στην εφορία!).
Πώς αλλιώς θα ήταν δυνατό σε μία χώρα που έφτασε στα όρια της χρεωκοπίας και σε βαθύτατη ύφεση, ο επίσημος πληθωρισμός να τρέχει με 2,8%?
Συνυπολογίστε ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη κυμαίνεται από αρνητικός μέχρι το πολύ 1% και ότι σπανιότητα των ειδών στην ελληνική αγορά δεν υφίσταται.
Το κλειδί αυτής της μοναδικής κατανομής εισοδημάτων λέγεται παραοικονομία.
Με απλά λόγια υπάρχει ο απαιτούμενος όγκος πελατείας (με έσοδα από την παραοικονομία) που σηκώνει ακόμα και αύξηση τιμών. Το δυστύχημα είναι ότι όσοι δεν έχουν έσοδα από την παραοικονομία βυθίζονται ακόμα βαθύτερα στη φτώχεια.
Βέβαια μια τέτοια κατάσταση συνήθως οδηγεί σε εμφύλιο πόλεμο μεταξύ αυτών των 2 εξίσου πολυπληθών ομάδων. Όσο η κρίση βαθαίνει, θέλει τεράστια προσοχή! Και τα τεκμήρια του φορολογικού νομοσχεδίου μάλλον ως ανέκδοτο ακούγονται σε μία τέτοια κατάσταση…
Ο Στρως Καν έχει δίκιο για τον αποπληθωρισμό, αλλά πάλι δε μπορεί να καταλάβει την ελληνική μοναδικότητα.
Η μείωση των μισθών δε θα επηρεάσει στο ελάχιστο τον πληθωρισμό.
Ο άνθρωπος έχει συνηθίσει, από τα οικονομικά του υπόλοιπου κόσμου, να ξέρει ότι το εργατικό κόστος είναι σημαντικό στον καθορισμό των τιμών.
Όμως, στην Ελλάδα αυτό είναι άτοπο, γιατί από τα είδη με αύξηση τιμής δεν παράγεται σχεδόν τίποτα εδώ και τα λίγα που παράγονται συνήθως έχουν προσωπική και οικογενειακή εργασία με αμελητέο εργατικό κόστος.
Επίσης, αν συνυπολογιστεί ότι ένα τεράστιο μέρος της αύξησης του πληθωρισμού οφείλεται σε αυξήσεις των κρατικών τιμολογίων (άλλη μία φοβερή ελληνική ιδιομορφία, δηλ. το ποσοστό συμμετοχής των κρατικών τιμολογίων στο ΑΕΠ), τότε τυχούσα προσπάθεια αποπληθωρισμού σκοντάφτει στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (Plan B) το οποίο επέβαλε μία σειρά αυξήσεων σε σειρά κρατικών τιμολογίων.
Με άλλα λόγια ο αποπληθωρισμός στην Ελλάδα δε μπορεί να εφαρμοστεί γιατί σκοντάφτει στην παραοικονομία και στο κράτος, ενώ με μείωση του εργατικού κόστους δεν πρόκειται ποτέ να επιτευχθεί.
Κάτι μου λέει ότι αυτά τα 2 (παραοικονομία και κράτος) έχουν σ’αυτή τη χώρα μία πολύ ύποπτη υπόγεια σχέση, που προς το παρόν παραμένει ανεξιχνίαστη!!!
@@Κάτι μου λέει ότι αυτά τα 2 (παραοικονομία και κράτος) έχουν σ’αυτή τη χώρα μία πολύ ύποπτη υπόγεια σχέση, που προς το παρόν παραμένει ανεξιχνίαστη!!@@@
Ελπιζω πως δεν το πιστευεις.!!!!!
Ο κοσμος τ'χει τουμπανο και μεις κρυφο καμαρι!!!!
@@@@μονο που πρεπει στην 'περιεργη'' αυτη σχεση να προσθεσεις τον ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΤΗΣ, ΤΟΝ ΤΥΠΟ
Ο τύπος είναι ο "κομιστής" του "παράνομου καρπού". Υπάρχουν όμως πάντα οι παραγωγοί και οι χρήστες...
Δημοσίευση σχολίου