Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Οι Γερμανοί βουλευτές παροτρύνονται να υποστηρίξουν το δάνειο προς την Ελλάδα


By Quentin Peel in Berlin
The Financial Times

Απόδοση στα ελληνικά: typhoon

Ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέδωσε μία επείγουσα έκκληση προς τα μέλη του κοινοβουλίου στο Βερολίνο για υποστήριξη του δανείου της ευρωζώνης προς την Ελλάδα, ως μία ουσιαστική αμυντική κίνηση για τη σταθερότητα του ευρώ.

Παρά την επιμονή του στο ότι ένα τέτοιο δάνειο θα μπορούσε να λάβει το πράσινο φως μόνο αν η Αθήνα φτάσει σε συμφωνία μέσα στην εβδομάδα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εντούτοις είπε ότι οι συνέπειες μίας αποτυχίας στην επίτευξη της συμφωνίας είναι αδύνατο να προβλεφθούν.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ανέβηκαν σήμερα Δευτέρα σε επίπεδα χωρίς προηγούμενο, καθώς οι φόβοι των αγορών για το νέο διεθνές πακέτο διάσωσης της χώρας ανέβηκαν κι αυτοί δραματικά.

Ο κ. Σόιμπλε ανακοίνωσε ότι τόσο ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, όσο και ο διοικητής της ΕΚΤ Ζαν-Κλωντ Τρισέ, συμφώνησαν να ενημερώσουν τους Γερμανούς βουλευτές την Τετάρτη στο Βερολίνο, σε μία προσπάθεια να κερδηθεί η έγκρισή τους σε μία έντονα αντιδημοφιλή κίνηση στη Γερμανία, δηλαδή στο ξελάσπωμα της παραφορτωμένης με δάνεια ελληνικής οικονομίας.

Η Γερμανία συμφώνησε επί της αρχής...

στο να παρέχει το μεγαλύτερο μέρος (8,4 δισ. ευρώ) του πακέτου των 30 δισ. μέσω διμερών δανείων για τη σωτηρία του ελληνικού κράτους, αλλά μόνο αν φανεί ότι αποτελεί το "τελευταίο καταφύγιο" για την Αθήνα.

Η επιμονή του Βερολίνου στα σκληρότερα μέτρα και στη σύνταξη αναλυτικού τριετούς προγράμματος από την Ελλάδα για τον περιορισμό του ελλείμματος του προϋπολογισμού και την αναζωογόνηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της, συνεισέφερε σε περαιτέρω αύξηση του κόστους ασφάλισης των ελληνικών ομολόγων στην αγορά, σήμερα Δευτέρα.

Όμως ο κ. Σόιμπλε επέμεινε ότι η υποστήριξη θα γίνει διαθέσιμη μόνο αν συμφωνήσουν στο τριετές πρόγραμμα που θα καταθέσει η Ελλάδα.


"Δεν είναι μία απλή υπόθεση κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Αποτελεί υπόθεση που αφορά στην άμυνα για τη σταθερότητα του κοινού μας νομίσματος", είπε μετά τις συνομιλίες που είχε με τους ηγέτες των γερμανικών πολιτικών κομμάτων στο γερμανικό κοινοβούλιο (Μπούντεσταγκ).

Τα αντιτιθέμενα κόμματα ζήτησαν περισσότερες πληροφορίες πάνω σε όλα τα θέματα που αφορούν στον ελληνικό δανεισμό και στο πρόγραμμα ανάκαμψης της Ελλάδας - συμπεριλαμβανόμενων των πιθανών μακροπρόθεσμων χρηματοπιστωτικών επιπλοκών. Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταινμαγιερ, δηλαδή ο κοινοβουλευτικός ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών, είπε σήμερα Δευτέρα ότι επιθυμεί οι τράπεζες και τα άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μοιραστούν το κόστος της ελληνικής διάσωσης.

Ο κ. Σόιμπλε είπε ότι περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν την Τετάρτη, όταν ο κ. Στρως-Καν και ο κ. Τρισέ θα βρεθούν στο Βερολίνο σε επίσκεψή τους που έχει ήδη κανονιστεί και οι οποίοι έχουν συμφωνήσει να συναντηθούν με τους Γερμανούς κοινοβουλευτικούς, εφόσον κι αυτοί το επιθυμούν.

"Ελπίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα θα φτάσουν στο τελικό τους αποτέλεσμα το σαββατοκύριακο", είπε ο Γερμανός υπουργός οικονομικών. Μετά από συμφωνία η γερμανική κυβέρνηση θα προτείνει αμέσως μία ταχεία κοινοβουλευτική διαδικασία και αναμένουμε τα κόμματα της Μπούντεσνταγκ να "αναλάβουν την ευθύνη τους και να φτάσουν στη σχετική απόφαση".

Είπε ότι η προθυμία της Γερμανίας στην παροχή του μεγαλύτερου δανείου προς την Ελλάδα ήταν αντανάκλαση της προσήλωσής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη σταθερότητα του κοινού νομίσματος. Είπε, επίσης, ότι η Γερμανία δεν πρέπει να ξεχνά την ιστορία της στον 20ο αιώνα, ούτε να σταματήσει να βλέπει τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε η Ε.Ε. ως εγγύηση ότι η Ευρώπη δε θα ξαναπροκαλέσει ποτέ άλλον ένα παγκόσμιο πόλεμο.

Είπε, ακόμη, ότι θα χρειαστούν νέοι κανόνες που θα εγγυούνται ότι δε θα χρειαστεί να αντιμετωπιστεί ξανά μία τέτοια κρίση. Θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, επίσης, ως ευκαιρία για επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων προς πιο αυστηρούς διεθνείς χρηματοοικονομικούς κανονισμούς, που θα συμπεριλαμβάνουν συμφωνία για οικονομική εισφορά των τραπεζών προς κάλυψη κάθε μελλοντικής τους αφερεγγυότητας.

Copyright The Financial Times Limited 2010. (~17:50)

Δεν υπάρχουν σχόλια: