Τρίτη, 20 Απριλίου 2010

Κράτος νομιμοφάνειας και όχι ουσίας διαπίστωσαν οι ελεγκτές του ΔΝΤ

- το είδα στο pontikopagida.blogspot.com


Νομιμοφάνεια και όχι ουσία διαπίστωσαν οι ελεγκτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στους πρώτους ελέγχους, που ολοκλήρωσαν την περασμένη εβδομάδα.

Οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ φαίνεται ότι διαπίστωσαν σοβαρές ελλείψεις τόσο στο σύστημα συγκέντρωσης των φόρων και των εισφορών των Ταμείων όσο και στην πληρωμή των δαπανών του κράτους.

Επί της ουσίας, οι ελεγκτές ανακάλυψαν ότι το σύστημα είσπραξης πάσχει, καθώς οι εφορίες, οι υπηρεσίες δημοσιονομικού ελέγχου των δαπανών και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν ελέγχονται επαρκώς, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συνολική εικόνα του τι εισπράττει και τι πληρώνει το κράτος.

Σε αυτό το σκηνικό, το κλιμάκιο του ΔΝΤ επεσήμανε προς την κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών πως το σύστημα ελέγχου των δαπανών είναι ατελέσφορο και χαρακτηρίζεται από νομιμοφάνεια και όχι από ουσία.

Τα στελέχη του ΔΝΤ έλεγξαν τα Υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας και Εργασίας, και έλαβαν τα στοιχεία για την σύνταξη ειδικής έκθεσης που θα αποσταλεί στην ελληνική Κυβέρνηση για την τεχνική εναρμόνιση της χώρας μας.

Προφανώς, τα στοιχεία αυτά θα αξιοποιηθούν στις διαβουλεύσεις για την παροχή οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα μας, και οπωσδήποτε θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο πολιτικό «μπρα ντε φερ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: