Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Μέσω ΑΣΕΠ οι εκπαιδευτικοί στα ιδιωτικά σχολεία ?

Δρομολογούνται αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία
Την πρόσληψη εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία, οι οποίοι θα είναι απαραιτήτως επιτυχόντες στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, δρομολογεί το υπουργείο Παιδείας σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή».
Η ρύθμιση αυτή, η οποία περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που έχει καταρτίσει το υπουργείο, ικανοποιεί ένα χρόνιο αίτημα της ΟΙΕΛΕ. Από την άλλη, όμως, στερεί τη δυνατότητα να εργασθούν σε ιδιωτικά σχολεία εκπαιδευτικοί, οι οποίοι δεν θέλουν να διοριστούν στη δημόσια εκπαίδευση.


Ο Σύνδεσμος των Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων, στη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με την υπουργό Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου έθεσε το αίτημα για απολύσεις εκπαιδευτικών και μετά την παρέλευση εξαετίας.


Με το ισχύον καθεστώς
(από το 2002), οι ιδιοκτήτες σχολείων μπορούν να απολύσουν έως το 33% των εκπαιδευτικών έως ότου συμπληρώσουν εξαετία. Μετά την παρέλευση της εξαετίας δεν μπορούν να απολύσουν κάποιον εκπαιδευτικό. Ο Σύνδεσμος ζητεί οι ιδιοκτήτες να μπορούν να απολύουν αναιτιολόγητα ετησίως...
έναν περιορισμένο (πιθανότατα και μία απόλυση) αριθμό εκπαιδευτικών, έστω κι αν έχουν συμπληρώσει 6ετή υπηρεσία στο ίδιο σχολείο.

Στο μεταξύ, στη Βουλή στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, συζητήθηκε το υπό κατάρτιση πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.
Η κα. Διαμαντοπούλου επισκόπησε τις βασικές του ρυθμίσεις, υπερασπιζόμενη διατάξεις του, που συναντούν αντιδράσεις. Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο απεργίας στις εξετάσεις, τόνισε «ελπίζω, είμαι σίγουρη, ότι δεν θα ακούσω εκπαιδευτικό λειτουργό και μάλιστα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, να βάζει την απειλή, όχι στον υπουργό, αλλά ευθέως στον μαθητή».

Η εκπρόσωπος της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ επεσήμανε πως θα χρειαζόταν ένας νέος νόμος - πλαίσιο για την εκπαίδευση, έκρινε πως «η κατάργηση της βάσης του δέκα υποβαθμίζει την εκπαίδευση» και έκανε έκκληση στο υπουργείο, να μεταθέσει το χρόνο κατάθεσης του σχεδίου νόμου σε χρόνο μετά τις εξετάσεις.

Ο Γιάννης Ζιώγας (ΚΚΕ) κατήγγειλε την οικοδόμηση ενός «νέου σχολείου της αγοράς» και εξέφρασε, ανάμεσα στα άλλα, την αντίθεσή του για την «νέα μορφή απασχόλησης, εκείνη του αναπληρωτή εκπαιδευτικού με μειωμένο ωράριο
».

Υπέρ της επιλογής της κας Διαμαντοπούλου, τάχθηκε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος επεσήμανε πως «καμία υποχώρηση δεν πρέπει να κάνει το υπουργείο στις εξετάσεις σε περίπτωση απεργίας. Δεν μπορεί το κράτος να είναι όμηρος». 

«Βλέποντας την κυβέρνηση να συμφωνεί με την ΝΔ και τον ΛΑΟΣ, δεν θα μας εξέπληττε αν κατέθετε όντως το νομοσχέδιο το καλοκαίρι» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, ο οποίος τάχθηκε ενάντιος στην υποχρεωτική παραμονή των νεοδιοριζόμενων επί τριετία στον τόπο διορισμού τους, όπως και στην μερική παράκαμψη των λιστών προϋπηρεσίας στο νέο σύστημα προσλήψεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: