Σάββατο 3 Απριλίου 2010

«Μυστικούς Φορο-πράκτορες» ρίχνει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής το υπουργείο Οικονομικών

- το είδα στο eglimatikotita.blogspot.com

ΚΑΙ «μυστικούς φορο-πράκτορες» ρίχνει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής το υπουργείο Οικονομικών. 

Με ειδική διάταξη που έχει συμπεριληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο, οι ελεγκτές της εφορίας θα μπορούν να υποδύονται τους πελάτες, τους συναλλασσόμενους, τους εισαγωγείς ή τους εξαγωγείς, προκειμένου να συλλάβουν φοροφυγάδες, αλλά και επίορκους εφοριακούς. Μάλιστα, για τη διαπίστωση παράνομων πράξεων θα μπορούν να επιστρατεύουν ακόμη και ιδιώτες, για τους οποίους μάλιστα παρέχεται και παχυλή αμοιβή. Η δημιουργία «σώματος μυστικών φορο-πρακτόρων» εντάσσεται στο σχέδιο της κυβέρνησης να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά.


Προβλέπεται δημοσίευση ονομάτων όσων φοροδιαφεύγουν, λουκέτα έως και έξι μηνών σε επιχειρήσεις, κατάργηση αφορολογήτου για επαγγελματίες που δεν κόβουν αποδείξεις, άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών σε επαγγελματίες-υπόπτους, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ως ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, αλλά και επιβολή υψηλών προστίμων έως και 500.000 ευρώ στους διεφθαρμένους δημοσίους υπαλλήλους. 

Στο στόχαστρο του νέου σώματος θα μπουν: 
 
* Επιχειρηματίες και επαγγελματίες που φοροδιαφεύγουν με κάθε τρόπο, αποφεύγοντας να υποβάλλουν δηλώσεις ή εκδίδοντας πλαστά ή εικονικά τιμολόγια. 
 
* Επίορκοι συνάδελφοί τους, οι οποίοι δωροδοκούνται. Μάλιστα, στη δεύτερη περίπτωση, ως «μυστικοί» δεν θα λειτουργούν οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών. Η νομοθετική διάταξη κατοχυρώνει ουσιαστικά οποιονδήποτε δημόσιο υπάλληλο, αστυνομικό ή λιμενικό να λειτουργήσει ως άλλος Σέρπικο της εφορίας. Ουσιαστικά, η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελεί τη βάση για τη δημιουργία υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων και στους κόλπους του υπουργείου Οικονομικών
 
Κατ' εντολήν 
Για να είναι εξασφαλισμένος ο «μυστικός ελεγκτής» πρέπει να έχει λάβει ρητή εντολή, είτε από τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ είτε από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών είτε και από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Οικονομικού Εγκλήματος, που υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Επίσης, πρέπει να έχει ειδοποιηθεί και ο αρμόδιος εισαγγελέας πλημμελειοδικών.
Μέχρι τώρα, τέτοια δυνατότητα δεν δινόταν σε δημοσίους υπαλλήλους, παρά μόνο σε αστυνομικούς. Έτσι, τέτοιου είδους έρευνες για τη σύλληψη φοροδιαφυγής ήταν αδύνατον να οργανωθούν. Και αυτό, διότι οι πράξεις θα χαρακτηρίζονταν παράτυπες στο δικαστήριο. 
 
Οι «μυστικοί πράκτορες» δεν θα κυνηγούν αποδείξεις, αλλά σοβαρές φορολογικές παραβάσεις. Θα μπορούν να υποδύονται: 
 
* Τους εισαγωγείς, τους εξαγωγείς και «εν γένει τους ενδιαφερόμενους για φορολογική ή τελωνειακή υπόθεση», προκειμένου να ζητήσουν «χάρη» από εφοριακό υπάλληλο, φυσικά με το αζημίωτο. Δηλαδή, θα επιχειρούν να «λαδώσουν» εφοριακό. 
 
* Τους επιχειρηματίες, προκειμένου να αποκαλύψουν σοβαρά φορολογικά αδικήματα που σχετίζονται με έκδοση πλαστών ή εικονικών τιμολογίων, όπως επίσης και με αποφυγή καταβολής ΦΠΑ. Οι «μυστικοί υπάλληλοι» θα έχουν τη δυνατότητα να αναθέτουν και σε ιδιώτες (!) το έργο του εντοπισμού των επίορκων υπαλλήλων, εφόσον βέβαια για την όλη επιχείρηση είναι ενήμερος ο εισαγγελέας. 
 
Για τον ιδιώτη που θα συνεργαστεί, θα προβλέπεται αμοιβή. Συγκεκριμένα, θα εισπράττει το 10% επί των επιβληθέντων προστίμων. Επίσης θα δικαιούται το 25% των προστίμων που θα συλλέγει το κράτος από τη σύλληψη επίορκων εφοριακών. Πρώτη φορά, εκτός από τις ποινές φυλάκισης, ο δωροδοκούμενος εφοριακός θα πληρώνει και χρηματικό πρόστιμο (10.000 - 500.000 ευρώ).
 
«Λουκέτα» χωρίς εκπτώσεις
Με το νέο νόμο παραμένει σε ισχύ η διάταξη που προβλέπει ότι θα μπορεί να μπαίνει λουκέτο στις επιχειρήσεις που συλλαμβάνονται για φοροδιαφυγή. Με τη νέα διάταξη, κλείνουν τα ανοικτά παράθυρα και το λουκέτο θα μπαίνει υποχρεωτικά. Ο αρμόδιος υπουργός θα μπορεί να αποφασίζει για τη διάρκεια που θα παραμείνει κλειστή η επιχείρηση (όχι περισσότερο από έναν μήνα την πρώτη φορά). Μάλιστα, σε περίπτωση υποτροπής, προβλέπεται παράταση της ποινής, ακόμη και για έξι μήνες.

Πηγή: enet 

Δεν υπάρχουν σχόλια: