Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Ο Γ. Παπανδρέου στην Κύπρο για την ενότητα. Αλληλογραφία Σουλτς - Ομήρου για την αποχώρηση της ΕΔΕΚ από την κυβέρνηση.


Με στόχο να στηρίξει τον πρόεδρο Χριστόφια, αλλά και να διασφαλίσει την ενότητα των ελληνοκυπριακών κομμάτων σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία κατά την οποία η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης και της ισπανικής προεδρίας της Ε.Ε., πιέζει για σύγκλιση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό, μετέβει σήμερα στη Λευκωσία ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος  συναντήθηκε με τον Κύπριο πρόεδρο και συμμετείχε σε συνεδρίαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Μεταξύ άλλων εξετάζονται τρόποι διασφάλισης της υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ενδεχόμενη τετραμερή ή πενταμερή διεθνή διάσκεψη.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται μια ακριβώς εβδομάδα πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές των Τουρκοκυπρίων. Η διεθνής κοινότητα, αλλά και ο πρόεδρος Χριστόφιας επενδύουν στην επανεκλογή του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, τον οποίο θεωρούν περισσότερο μετριοπαθή και συνεργάσιμο από τον αντίπαλό του, Ντερβίς Ερόγλου, ο οποίος όμως προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Ο κ. Ταλάτ διατηρεί προσωπική σχέση με τον κ. Χριστόφια με τον οποίο έχουν συναντηθεί 70 φορές. Όμως,...
μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί στις αναγκαίες παραχωρήσεις, κάτι που έχει κάνει ο πρόεδρος της Κύπρου του οποίου την ειλικρινή πρόθεση να πετύχει λύση δεν αμφισβητεί κανείς. Μάλιστα, πρόσφατα δεσμεύθηκε να μην διεκδικήσει δεύτερη προεδρική θητεία εάν δεν λυθεί το Κυπριακό.
Από ιδιοσυγκρασία αλλά και πολιτική φιλοσοφία, ο κ. Χριστόφιας έχει αποδεχθεί συμβιβασμούς (π.χ. εκ περιτροπής προεδρία και στάθμιση ψήφου Ελληνοκυπρίων στην εκλογή προέδρου) στους οποίους μεγάλο τμήμα της ελληνοκυπριακής κοινότητας αντιτίθεται.

Ο διάχυτος σκεπτικισμός αντανακλάται και στη συγκρατημένη έως αρνητική στάση των πολιτικών κομμάτων. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το σοσιαλιστικό κόμμα (ΕΔΕΚ) πρόσφατα αποχώρησε από την κυβέρνηση συνεργασίας λόγω των διαφωνιών αυτών. Με δεδομένη την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από το 76% των Ελληνοκυπρίων, γεννώνται σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσον μια τέτοια λύση θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή, κάτι που καλούνται να λάβουν υπόψη ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ, και η Ε.Ε.
Αθανάσιος Έλλις
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Αλληλογραφία Σουλτς - Ομήρου για αποχώρηση ΕΔΕΚ 

Επιστολή προς τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την απόφαση για αποχώρηση από την κυβέρνηση Χριστόφια, απέστειλε ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στην Ευρωβουλή Μάρτιν Σουλτς, σύμφωνα με τον κυπριακό τύπο.
Η επιστολή του Μάρτιν Σουλτς έφθασε στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ΕΔΕΚ την περασμένη Δευτέρα, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίας της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία τελικά με μεγάλη πλειοψηφία αποφάσισε την αποχώρηση του κόμματος από την κυβέρνηση.

Στην επιστολή του, ο κ. Σουλτς, εκφράζει τη "βαθύτατη ανησυχία" της Σοσιαλιστικής Ομάδας για το ενδεχόμενο να λάβει η ΕΔΕΚ απόφαση αποχώρησης από την κυβέρνηση, λόγω των διαφωνιών με τους χειρισμούς Χριστόφια στο Κυπριακό. Τονίζει ότι μια τέτοια απόφαση "θα αποσταθεροποιούσε σοβαρά την Κυπριακή Δημοκρατία, σε μια τόσο σημαντική συγκυρία στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Κύπρου". 
Ο κ. Σουλτς φθάνει ακόμα και στο σημείο να ζητήσει από τον κ. Ομήρου να συζητήσει μαζί του πριν από τη λήψη τελικής απόφασης, "ένα τέτοιο ζήτημα σημαντικής σπουδαιότητας για τη σταθερότητα και τη μελλοντική ανάπτυξη της ΕΕ ως σύνολο".

Η επιστολή κοινοποιήθηκε προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Γιώργο Παπανδρέου και προς την αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ στη σοσιαλιστική ομάδα της Ευρωβουλής.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι απάντησε στην επιστολή προχθές, Τρίτη, και ότι ενημέρωσε τον κ. Σούλτς για την απόφαση αποχώρησης, που έλαβε κατά συντριπτική πλειοψηφία η ΚΕ.

"Του εξήγησα με ευγένεια ότι η απόφαση δεν επηρεάζει καθοιονδήποτε τρόπο την πολιτική σταθερότητα στην Κύπρο, λόγω του ότι η Δημοκρατία έχει προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης κι όχι κοινοβουλευτικό", τόνισε ο κ. Ομήρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: