Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Οι Έλληνες διαπραγματευτές με το κλιμάκιο του ΔΝΤ

-το είδα στο www.epikairo.gr

Οι έλληνες διαπραγματευτές με το κλιμάκιο του ΔΝΤ... ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ...
O Γ.Ζανιάς, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), η κυρία Μαργαρίτα Κατσίμη, επίκουρη καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και ο κ. Ηλ.Πεντάζος, γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής, αποτελούν την ελληνική ομάδα που θα διαπραγματευθεί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) τους όρους με τους οποίους θα δοθεί η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.

Ο κ. Ζανιάς είναι ο εμπειρότερος και επικεφαλής της ομάδας. Είναι ο ...
τεχνοκράτης της κυβέρνησης ο οποίος από τη στιγμή που ανέλαβε τη θέση του προέδρου του ΣΟΕ βρίσκεται περισσότερο χρόνο στις Βρυξέλλες ή σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπου συνεδριάζουν κοινοτικά όργανα, από ό,τι στην Αθήνα, διαπραγματευόμενος αρχικά το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και στη συνέχεια τούς όρους και τις προϋποθέσεις του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας. Είναι καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών. Είναι παλιά καραβάνα καθώς έχει θητεύσει γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, επί πρωθυπουργίας Κ.Σημίτη και πρόεδρος και επιστημονικός διευθυντής του ΚΕΠΕ. Εξάλλου έχει διατελέσει εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα Ηνωμένα Εθνη και στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Η κυρία Κατσίμη είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ερευνητικός συνεργάτης του CΕSifo, Center for Εconomic Studies and ΙFΟ Ιnstitute for Εconomic Research. Από το 1996 ως το 2000 ήταν μέλος της Μονάδας Οικονομικής Ανάλυσης και Έρευνας του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων. Πριν από τη θέση αυτή είχε διατελέσει αναπληρωματικό μέλος της Εconomic and Financial Committee της ΕΕ (1997- 2000).

Ο κ. Πεντάζος
έχει εργαστεί στα υπουργεία Οικονομίας/Οικονομικών, Ανάπτυξης και Αμυνας, ενώ γνωρίζει καλά πώς λειτουργούν οι διεθνείς οργανισμοί αφού έχει εργαστεί 14 χρόνια ως τεχνικός σύμβουλος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), εμπειρογνώμων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επικεφαλής οικονομολόγος στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην ΕΕ.

Πηγή: tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια: