Σάββατο, 17 Απριλίου 2010

Εκλογές στο κατεχόμενα κυπριακά εδάφη

- το είδα στο christoskapoutsis.blogspot.com

Εκλογές  διεξάγονται αύριο Κυριακή στα κατεχόμενα από τους Τούρκους κυπριακά εδάφη. Οι Τουρκοκύπριοι και έποικοι Τούρκοι ψηφίζουν για την ανάδειξη του Προέδρου του «ψευδοκράτους».
Το ενδιαφέρον για τους ελληνοκύπριους εστιάζεται στο αποτέλεσμα των εκλογών, διότι, θα αναδείξει τον εκπρόσωπο των τουρκοκυπρίων στις ενδοκοινοτικές συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ.Χριστόφια, για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου.

Βασικοί αντίπαλοι στην εκλογική αναμέτρηση είναι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους  Ντερβίς Έρογλου.

Ο Ταλάτ δηλώνει...
ότι υποστηρίζει τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, αν και κάποιες θέσεις του στις έως τώρα διαπραγματεύσεις με τον Κύπριο Πρόεδρο Δ. Χριστόφια, δημιουργούν πολλά  ερωτηματικά, αν τελικά εννοεί και τα όσα λέει.
 
Ο βασικός αντίπαλός του , ο Έρογλου , χαρακτηρίζεται ως εθνικιστής και τάσσεται ανοικτά υπέρ της λύσης της συνομοσπονδίας, της αναγνώρισης του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους, της νομιμοποίησης των τετελεσμένων της στρατιωτικής εισβολής του 1974 και γενικά   είναι ο εκφραστής της σκληρής γραμμής. Ο Έρογλου δηλώνει, ότι μια έντιμη λύση του Κυπριακού θα είναι η διχοτόμηση και κατηγορεί τον Αλί Ταλάτ για αδικαιολόγητη υποχωρητικότητα στις συνομιλίες με τον Δ.Χριστόφια. 
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τις «εκλογές» θα κερδίσει ο Έρογλου, που υποστηρίζεται με φανατισμό από το σύνολο σχεδόν των τούρκων εποίκων.
Πάντως τον πρώτο λόγο στα κατεχόμενα έχει η Άγκυρα.
Η Ισλαμική Κυβέρνηση Ερντογάν στηρίζει τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ενώ το «βαθύ» κεμαλικό κράτος τον Ντερβίς Ερογλου.
Η διαμάχη Ισλαμιστών και Κεμαλιστών για τη νομή της Εξουσίας στην Τουρκία, έχει μεταφερθεί και στην τουρκοκυπριακή διοικητική περιφέρεια.
Στην περίπτωση εκλογής του Ερογλου, τότε οι ενδοκοινοτικές διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, το πιθανότερο είναι, ότι θα καταρρεύσουν.
Σε κάθε περίπτωση, ο νικητής των λεγόμενων προεδρικών εκλογών στα κατεχόμενα, αν δεν είναι  ο εκλεκτός της Άγκυρας, θα είναι σίγουρα ο συνεχιστής του επικοινωνιακού παιχνιδιού της Τουρκίας.
Η Στρατηγική της Τουρκίας στο Κυπριακό, είναι σαφές,  ότι δεν επηρεάζεται από το αποτέλεσμα των εκλογών στο τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων της Ουάσινγκτον, αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι: «...χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία με την απόρριψη του σχεδίου Ανάν το 2004, και αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν η διεθνής κοινότητα να εξακολουθεί να στηρίζει την ελληνοκυπριακή πλευρά η οποία το καταψήφισε χωρίς να την "τιμωρεί" γι αυτή την απόφασή της, και να διατηρεί σε απομόνωση την τουρκοκυπριακή κοινότητα παρότι αυτή το υπερψήφισε.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: