Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Θαλάσσια παγίδα για το διοξείδιο του άνθρακα

- το είδα στο rc-cafe.blogspot.com

Η αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα κάτω από τον βυθό της θάλασσας θα μπορούσε να βοηθήσει στην προσπάθεια για επιβράδυνση της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που προτείνεται αυτή η λύση. Προηγούμενες ιδέες αφορούσαν σε α) χημική μετατροπή του διοξειδίου του άνθρακα σε στέρεα ή υγρή μορφή και μετέπειτα αποθήκευσή του, β) αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα σε λιθανθρακοφόρα κοιτάσματα, γ) τοποθέτησή του στο βυθό των ωκεανών. Ωστόσο όλες οι προτάσεις είχαν εγείρει σοβαρές αντιδράσεις, κυρίως εξαιτίας του κινδύνου διαρροής.

Η αμερικανική ερευνητική ομάδα αναφέρει σε δημοσίευμά της στο έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences ότι με την υπάρχουσα τεχνολογία δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας. Το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να διοχετευθεί υπογείως σε βάθος 3.000 μέτρων και στη συνέχεια να μεταφερθεί κάτω από τον θαλάσσιο βυθό.

Όπως ισχυρίζονται, οι μεγάλες πιέσεις και οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν, θα υγροποιήσουν το διοξείδιο του άνθρακα. Πειράματα έδειξαν ότι τα μόρια του νερού θα δράσουν σαν «κλουβιά» που θα εγκλωβίσουν τα μόρια του διοξειδίου του άνθρακα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό διασφαλίζει ότι οι ρύποι θα παραμείνουν κάτω από τα ιζήματα, ακόμη και σε περιπτώσεις πολύ ισχυρών σεισμών. 
Ένα ακόμη πλεονέκτημα αποτελεί η σχεδόν απεριόριστη αποθηκευτική δυνατότητα. Μόνο στις ΗΠΑ, οι ετήσιες εκπομπές ρύπων μπορούν να περιέχονται σε μόλις 80 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιου βυθού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: