Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Η απόφαση ελήφθη! Προσφεύγουμε στο ΔΝΤ.

- "Πάμε να τελειώνουμε" ήταν η φραση των κορυφαίων υπουργών.

- Βραχυπρόθεσμος δανεισμός με προκαταβολή από τον μηχανισμό το επικρατέστερο σενάριο.

- Νέο χτύπημα από τη Moody's που υποβάθμισε ξανά την ελληνική οικονομία

- Ξεπέρασαν κάθε ρεκόρ τα spreads που έφθασαν μέχρι και τις 600 μονάδες βάσης.

Το πράσινο φως έδωσε το υπουργικό Συμβούλιο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να προσφύγει τελικά η ελληνική οικονομία στον μηχανισμό στήριξης με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, με το κλίμα στο υπουργικό είναι "πάμε να τελειώνουμε". 

Ωστόσο, το πότε θα προσφύγουμε παραμένει ακόμα ανοιχτό με τις φήμες να οργιάζουν και να κάνουν λόγο για ενδεχόμενη προσφυγή ακόμα και την Παρασκευή. Πάντως, το πιο σίγουρο είναι να προσφύγει η Ελλάδα γύρω στις 15 Μαΐου όπου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με την τριμερή επιτροπή. Άλλωστε τα μέσα Μαΐου είναι καλύτερη ημερομηνία, καθώς θα έχουν γίνει οι εκλογές στη Γερμανία και μία νίκη της Μέρκελ μπορεί να της λύσει τα χέρια και να φανεί πιο επιεικής με το ελληνικό πρόβλημα. Το επικρατέστερο σενάριο αναφέρει βραχυπρόθεσμο δανεισμό με έναντι προκαταβολή από τον μηχανισμό.

Η απόφαση λήφθηκε από όλους τους υπουργούς μετά την ενημέρωση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος τους εξήγησε ότι η τριμερής επιτροπής και ιδιαίτερα το ΔΝΤ πιέζει ασφυκτικά για επέκταση των σκληρών μέτρων έως το 2013, τα οποία όμως όπως σημειώνει πρέπει να επεκταθούν και στον ιδιωτικό τομέα. 


Ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημερώνοντας τους υπουργούς δήλωσε ότι η τριμερής επιτροπή και ιδιαίτερα το ΔΝΤ πιέζει τρομερά προς την κατεύθυνση νέων μέτρων ακόμα πιο σκληρών τα οποία θα επεκταθούν και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά πέρα τούτο επιμένει να αναθεωρηθεί εκ βάθρων το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. 


Η αποκάλυψη αυτή προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση ορισμένων υπουργών, όπως του κ. Βενιζέλου, του κ. Χρυσοχοΐδη και της κας Μπατζελή, οι οποίοι σημείωσαν πως δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει η κυβέρνηση και σε άλλα μέτρα ειδικά σε αλλαγές των εργασιακών σχέσεων σε περίοδο ύφεσης. Ωστόσο, παρά τις αντιδράσεις και μπροστά στην
κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας όλοι οι υπουργοί έδωσαν τελικά το πράσινο φως.

Το κλίμα έχει αγριέψει για τα καλά στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος, με την κοινοβουλευτική ομάδα να βράζει στην κυριολεξία. 
 
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος αναμένεται να εξαπολύσει μύδρους κατά της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: