Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Άμεση σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για το θέμα της οικονομικής κρίσης


Την  άμεση σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για το θέμα της οικονομικής κρίσης ζήτησε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Ανάλογο αίτημα είχε εκφράσει ο προέδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στην έκτακτη συνάντηση που είχαν με πρωτοβουλία του προέδρου της ΝΔ.

Στο μεταξύ, την επιβίωση του έθνους προέταξε ως «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός μιλώντας σήμερα Παρασκευή από το βήμα της Βουλής.


Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ για την εξωτερική πολιτική, ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι αυτό θα είναι πατριωτική ευθύνη με το όποιο πολιτικό κόστος το οποίο αναλαμβάνουμε.


Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι η επιτήρηση της Ελλάδας αφορά μόνο την οικονομία και όχι τα εθνικά θέματα. «Αν κάποιος τολμούσε να συνδέσει αυτά τα δύο, αυτό θα αποτελούσε casus belli» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.


Τα μέτρα που προβλέπονται...
από ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ για το δανεισμό της Ελλάδας αναμένεται να ανακοινωθούν έως την Κυριακή, ενώ το πολυετές πρόγραμμα θα συζητηθεί στη Βουλή, 5 και 6 Μαΐου.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο τομέα και των αντίστοιχων συντάξεων, ενώ στον ιδιωτικό τομέα εξετάζεται το ενδεχομενο περικοπής 13ης και 14ης σύνταξης.


Επιπρόσθετα, σύμφωνα με πληροφορίες, παγώνουν οι μισθοί, καταργείται η διαιτησία και αυξάνεται το όριο απολύσεων, ενώ αυξάνονται το επόμενο διάστημα, ΦΠΑ και έμμεσοι φόροι και παγώνουν οι προσλήψεις στο δημόσιο τομέα.


Τη βεβαιότητα
ότι η Ελλάδα "θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα" για να την ανόρθωση της οικονομίας της εξέφρασε στο μεταξύ την Παρασκευή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Η δήλωση έγινε στο Πεκίνο, όπου ο Μπαρόζο πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

"Οι ελληνικές αρχές θα πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διορθώσουν τις φορολογικές και δημοσιονομικές ανισορροπίες", δήλωσε ο Μπαρόζο στους δημοσιογράφους, κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο.


Η Αθήνα "κάνει σταθερή πρόοδο προς την κατεύθυνση της λήψης μιας σειράς μέτρων και της εξομάλυνσης των ανισορροπιών", πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογραμμίζοντας ότι "η περίπτωση της Ελλάδας αποτελεί μία ισχυρή υπενθύμιση ότι όλοι είμαστε αλληλεξαρτώμενοι".


Η Κίνα εξακολουθεί να εμπιστεύεται το ευρώ, διαβεβαίωσε επίσης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Ο Μπαρόζο δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι στη συνάντηση με τον Κινέζο πρωθυπουργό, Γουέν Ζιαμπάο, συζήτησε το θέμα της Ελλάδας, αλλά η κινεζική πλευρά "ουδέποτε αναφέρθηκε" σε πιθανή βοήθεια στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: