Τετάρτη, 21 Απριλίου 2010

Η Citigroup επισημαίνει ότι μόνο οι "Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης" θα σώσουν το ευρώ!

Προειδοποίηση των επενδυτών για τις απειλές που εγκυμονεί το ευρωπαϊκό νόμισμα ακόμα και αν επιλυθεί η ελληνική κρίση
(Photo: pimousse3000)

Μετάφραση: typhoon
Ένα σημείωμα της Citigroup προς τους πελάτες της προειδοποιεί ότι η ευρωζώνη θα διασπαστεί εκτός και αν τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενωθούν τόσο σε δημοσιο-οικονομικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

"Η Ευρώπη πρέπει να σταθεί και να αποφασίσει αν πρόκειται να γίνει οι 'Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης' ή ένα 'χιλιομπαλωμένο ρούχο' από ανεξάρτητα κράτη", λέει το σημείωμα του Τομ Φιτζπάτρικ, δηλαδή του διευθύνοντος τεχνικού αναλυτή της Citigroup στη Νέα Υόρκη που πρωτοδημοσιεύτηκε από το Bloomberg.

H εν λόγω εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, που είναι η μεγαλύτερη στον πλανήτη και μία από τις τέσσερεις μεγαλύτερες τράπεζες της Αμερικής, επισημαίνει ότι αν η ενοποίηση παραμείνει μόνο στα χαρτιά, τότε η ζώνη του ευρώ θα καταρρεύσει ακόμα και αν η τρέχουσα ελληνική κρίση τελικά επιλυθεί.

"Χωρίς να έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία ανάμεσα στα μεγάλα έθνη - και κυρίως στη Γερμανία - για προσανατολισμό προς αυτή την κατεύθυνση, φοβόμαστε ότι το ευρώ ως κοινό και επεκτεινόμενο μοναδικό νόμισμα θα καταρρεύσει χωρίς αμφιβολία", λέει στη συνέχεια της ανάλυσης.

Φέτος το Φεβρουάριο, ο σοφός των αμοιβαίων κεφαλαίου υψηλού ρίσκου (hedge funds) Τζωρτζ Σόρος προειδοποίησε επίσης την ευρωζώνη ότι είναι αναγκασμένη να διασπαστεί αν παραμείνει χωρίς δημοσιονομική ένωση.

"Η τεχνητή βοήθεια μάλλον είναι αρκετή για την Ελλάδα, αλλά αφήνει απέξω την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Όλοι αυτοί μαζί συνθέτουν ένα πολύ μεγάλο μέρος της Ευρωχώρας, το οποίο δε θα μπορούσε ποτέ να βοηθηθεί σύμφωνα με τον υφιστάμενο μηχανισμό... Η επιβίωση της Ελλάδας θα άφηνε αναπάντητα τα θεμελιώδη ερωτήματα για το μέλλον της Ευρώπης", είπε ο ίδιος στους Financial Times.
"Η κατασκευή της ευρωζώνης ήταν απο την αρχή ελαττωματική. Ένα πραγματικά δυνατό νόμισμα απαιτεί τόσο μία Κεντρική Τράπεζα, όσο και ένα κοινό Υπουργείο Οικονομικών. Και το υπουργείο αυτό δε χρειάζεται για να φορολογεί τους πολίτες σε καθημερινή βάση, αλλά για να υπάρχει διαθέσιμο σε περιόδους κρίσεων", είπε. "Όταν το χρηματοπιστωτικό σύστημα βρίσκεται σε κίνδυνο κατάρρευσης, η κεντρική τράπεζα μπορεί να παρέχει την απαραίτητη ρευστότητα, αλλά μόνο ένα κοινό υπουργείο οικονομικών μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αξιοπιστίας."

"Όλα αυτά είναι πασίγνωστες βασικές αρχές, που θα έπρεπε να ήταν ξεκάθαρες σε όλους όσους ενεπλάκησαν στη δημιουργία του ευρώ".

Το ευρώ έχει διολισθήσει 6,1% σε σχέση με το δολάριο των ΗΠΑ, από την αρχή του έτους.Δεν υπάρχουν σχόλια: