Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Διεθνή καριέρα για Fakelaki και Rousfeti μέσω Wall Street

- από το www.cosmo.gr

Μετά το sirtaki και το tzatziki δύο ακόμη ελληνικές λέξεις έρχονται να γίνουν γνωστές σε παγκόσμιο επίπεδο. Fakelaki και rousfeti, όπως χαρακτηριστικά αναγράφονται σε δημοσίευμα της The Wall Street Journal, αποτελούν την απάντηση στο αίνιγμα της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει την Ελλάδα.

Το φακελάκι περιγράφεται ως η δωροδοκία που επηρεάζει το σύνολο των πολιτών της χώρας μας, από τους ασθενείς έως τους ιχθυοπώλες, ενώ ως ρουσφέτι περιγράφονται οι δαπανηρές πολιτικές χάρες από την πρόσληψη εκπαιδευτικών έως τις συναλλαγές ακινήτων με ορθόδοξους ιερείς. Αυτές οι δύο παραδόσεις διαφθοράς και ευνοιοκρατίας έχουν παράγει μία κρίση εμπιστοσύνης που συνταράσσει την Ευρώπη.

Η διαφθορά, όπως σημειώνεται, αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες του χρέους της Ελλάδας, ...
όπως καταγράφεται σε μελέτη που θα δημοσιευτεί τις επόμενες εβδομάδες από τo Brookings Institution της Ουάσινγκτον, στερώντας από το ελληνικό κράτος ετησίως το 8% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, περίπου 27 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Ελλάδα κινήθηκε προς την εξασφάλιση σχεδίου στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με τους αναλυτές και τους οικονομολόγους να εκτιμούν πως η οικονομική στήριξη θα προσφέρει μόνο χρόνο στην Ελλάδα, αλλά δεν θα λύσει τα βαθύτερα προβλήματά της.

Η μελέτη Brookings, που εξετάζει τη σχέση μεταξύ των δεικτών της διαφθοράς και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων σε 40 αναπτυγμένες ή σχεδόν τις ανεπτυγμένες οικονομίες, τονίζει πως η διαφθορά έχει πλήξει τα δημόσια οικονομικά σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης, ειδικά την Ελλάδα και την Ιταλία, και σε μικρότερο βαθμό, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Tο δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ελλάδα κυμαίνεται περίπου στο 6,5% του ΑΕΠ τα τελευταία πέντε χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του περσινού ελλείμματος 13%. "Εάν η Ελλάδα έλεγχε τη διαφθορά, θα είχε κατά 4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μικρότερο δημοσιονομικό έλλειμμα" κατά μέσο όρο τα τελευταία πέντε χρόνια, σημείωσε ο Daniel Kaufmann, του Brookings και συντάκτης της μελέτης.

H Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση και πάταξη της διαφθοράς, καταλαμβάνει την τελευταία θέση όχι μόνο εντός της Ευρωζώνης των 16, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27. Το 13,5% των ελληνικών νοικοκυριών, όπως προέκυψε από δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα, κατέβαλαν κατά μέσο όρο 1.355 ευρώ σε φακελάκια!

Οι περιπτώσεις διαφθοράς στις δημόσιες συμβάσεις, όπως σημειώνεται σπάνια έχουν επιλυθεί, χάρη σε ένα αργό σύστημα δικαιοσύνης που αποτρέπει τους ανθρώπους που έχουν πληρώσει μίζες από το να γίνουν μάρτυρες. Από την άλλη πλευρά, οι πολιτικοί έχουν διαφύγει κατηγοριών διαφθοράς, διότι συχνά βρίσκονται στο κοινοβούλιο μέχρι την παραγραφή των αδικημάτων.

Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου φυλάκισε ένα πρώην στέλεχος της DePuy International Ltd, θυγατρική της Johnson & Jonhnson, για τη διοχέτευση 4,5 εκατομμυρίων ευρώ σε δωροδοκίες σε Έλληνες γιατρούς για να κερδίσει συμβάσεις προμήθειας ορθοπεδικών ειδών σε τιμές διπλάσιες του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Το 2006 είχε προηγηθεί το σκάνδαλο με τη Siemens που διοχέτευε μεγάλα χρηματικά ποσά σε Έλληνες αξιωματούχους, προκαλώντας ένα παγκόσμιο σκάνδαλο στο οποίο ενεπλεκόταν η Siemens

Το ένα τέταρτο του συνόλου των φόρων που οφείλει η Ελλάδα δεν έχει καταβληθεί, επισημαίνει ο Friedrich Schneider, οικονομολόγος στο πανεπιστήμιο Linz της Αυστρίας, εκτιμώντας πως το ένα τρίτο αυτού του ποσού οφείλεται σε δωροδοκία. Μάλιστα, όπως σημειώνεται, η είσπραξη των φόρων μειώνεται έντονα κατά την προεκλογική περίοδο, προκειμένου οι πολιτικοί να κερδίσουν την εύνοια των ψηφοφόρων, σύμφωνα με μελέτη δύο Ελλήνων οικονομολόγων.

Επισημαίνεται ακόμη πως οι προσλήψεις στη δημόσια διοίκηση σημείωσαν αύξηση πέρυσι, καθώς η κυβέρνηση προσπάθησε να ανακτήσει τη δημοτικότατά της εν μέσω οικονομικών σκανδάλων που είδαν το φως της δημοσιότητας, προσλαμβάνοντας 27.000 ανθρώπους στον δημόσιο τομέα. Άλλωστε το δημόσιο, όπως επισημαίνεται, αποτελεί εγγύηση για την υπόλοιπη ζωή ενός εργαζομένου!

Δεν υπάρχουν σχόλια: