Πέμπτη, 22 Απριλίου 2010

Στρος-Καν: H κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι σοβαρή

Την εκτίμηση ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι σοβαρή, και απαιτούνται προσπάθειες από την κυβέρνηση και το λαό της χώρας για να αντιμετωπισθεί, εξέφρασε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ.

Μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε στο πλαίσιο της έναρξης της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον, και κληθείς να σχολιάσει τις διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση και τη συνεργασία του ΔΝΤ με την ΕΕ για την πιθανή παροχή βοήθειας προς την Αθήνα, ο κ. Στρος-Καν τόνισε ότι "έως τώρα δεν συμμετείχαμε στις διαβουλεύσεις, απλά προσφέραμε τεχνική υποστήριξη", ενώ τώρα έχουν αρχίσει συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

Και συνέχισε: "Είναι σαφές πως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι σοβαρή,...
τόσο από άποψης μακροοικονομικής σταθερότητας της Ελλάδας, για την κυβέρνηση της Ελλάδας, αλλά και μια πολύ σοβαρή κατάσταση για τον ελληνικό λαό".

Αναφέρθηκε στις προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν, ενώ εξέφρασε κατανόηση για το γεγονός ότι οι Έλληνες πολίτες "είναι κάπως διστακτικοί, αλλά πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό που έκαναν οι Ευρωπαίοι και τώρα και το Ταμείο είναι προς το δικό τους συμφέρον.
Αυτοί πρέπει να επιλύσουν το πρόβλημα που έχουν και δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να το κάνουν, δεν υπάρχει εύκολη λύση".

Στο πλαίσιο αυτό, συμπλήρωσε ο κ. Στρος-Καν, "όλοι μαζί, η κυβέρνηση, ο λαός, οι επιχειρήσεις, τα συνδικάτα, και το ΔΝΤ, όλοι μαζί, θα προσπαθήσουμε να βρούμε τον καλύτερο τρόπο να επαναφέρουμε την Ελλάδα στο σωστό δρόμο".

"Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία μας με την ΕΕ, δεν υπάρχει πρόβλημα.
Αν και είναι η πρώτη φορά που βοηθάμε χώρα της ευρωζώνης, έχουμε συνεργασθεί με άλλες χώρες της ΕΕ όπως τη Λετονία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία
", τόνισε ο κ. Στρος-Καν, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι "φυσικά, θα πρέπει να ακολουθήσουμε τους κανόνες του ΔΝΤ και δεν θα υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση της Ελλάδας".
Χαρακτήρισε την εμπλοκή της ΕΕ "πολύ υποβοηθητική", και σημείωσε ότι "εμείς τώρα αρχίζουμε τις διαβουλεύσεις που γίνονται με την κυβέρνηση της Ελλάδας η οποία είναι μέλος του ΔΝΤ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μέλος του Ταμείου.
Και θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να βοηθήσουμε την Ελλάδα."

Ο κ. Στρος-Καν κατέστησε σαφές ότι δεν βρίσκεται υπό συζήτηση το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους, ενώ ερωτηθείς για τις περιπτώσεις της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, τόνισε ότι το Ταμείο είναι έτοιμο να βοηθήσει όποια χώρα έχει πρόβλημα, αλλά αυτή τη στιγμή "δεν υφίσταται ανάγκη να επικεντρωθούμε σε άλλες χώρες πέραν της Ελλάδας".

Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει την ποιότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ εκτίμησε ότι τώρα πλέον "έχουμε μια σαφή εικόνα και απόλυτα στοιχεία" από την Eurostat σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας, η οποία, όπως σημείωσε, αποδεικνύεται λίγο χειρότερη σε σχέση με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: