Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

HΠΑ: Ομπάμα και ΔΝΤ υπέρ οικονομικών μεταρρυθμίσεων

Στο τοπίο που διαμόρφωσε το σκάνδαλο της Goldman Sachs, η κίνηση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για νομοσχέδιο για μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα, αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Παρά την έγκριση του νομοσχεδίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, η έγκρισή του από τη Γερουσία, αποτελεί μια ακόμα μάχη, καθώς οι συσχετισμοί απαιτούν στο μπλοκ των Δημοκρατικών, να προστεθεί και μία ψήφος από τους Ρεπουμπλικάνους.
 
"Να μη χαθεί αυτή η ευκαιρία"

Σε δηλώσεις του ο κ. Ομπάμα τόνισε ότι: "Είναι σημαντικό να μάθουμε από τα λάθη της κρίσης για να μην καταδικάσουμε τους εαυτούς μας, να τα επαναλάβουν. Μην κάνετε λάθος, αυτό ακριβώς θα συμβεί, αν αφήσουμε να χαθεί η ευκαιρία αυτή, κάτι που είναι απαράδεκτο για μένα και για τον αμερικάνικο λαό".

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε πως: "Η ελεύθερη αγορά ποτέ δεν σήμαινε μια άδεια για να κερδίσεις όσα μπορείς, όπως μπορείς. Αυτό συνέβαινε πολύ συχνά πριν καταλήξουνε στην κρίση. Είμαι εδώ γιατί πιστεύω πως οι μεταρρυθμίσεις αυτές, τελικά είναι όχι μόνο προς το συμφέρον της χώρας, αλλά και του οικονομικού τομέα".

Το νομοσχέδιο προβλέπει:


- δημιουργία θεματοφύλακα για την προστασία των καταναλωτών
- 9μελή Εποπτική Αρχή για την Οικονομική Σταθερότητα με δικαίωμα στη διάλυση μεγάλων εταιρειών, αν απειλούν τη σταθερότητα του οικονομικού συστήματος
- την ίδρυση ταμείου με αποθεματικό 50 δισεκατομμύρια δολάρια για την εξασφάλιση ρευστότητας στην αγορά και
- την απαγόρευση των τραπεζικών επενδύσεων υψηλού ρίσκου.

Σε αντίστοιχους ρυθμούς κινείται και το ΔΝΤ, με προτάσεις για εισφορές των τραπεζών και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε ένα ταμείο, τα αποθεματικά του οποίου θα χρησιμοποιούνται για τη διάσωσή τους σε περίπτωση κρίσης, αλλά και τη φορολόγηση των κερδών των τραπεζών και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των μπόνους των στελεχών.
Εκτιμάται ότι η υλοποίηση των δύο προτάσεων μπορεί σε ετήσια βάση να δημιουργήσει έσοδα 270 δισεκατομμύρια δολάρια.

"Είμαστε σε ένα σημαντικό, νέο στάδιο της κρίσης. Η παγκόσμια ύφεση έχει αποτραπεί, η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει καλύτερα από όσο νομίζαμε. Σίγουρα τα νέα είναι καλά, αλλά έκαναν την εμφάνισή τους νέες προκλήσεις", τονίζει ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, οικονομολόγος του ΔΝΤ.

Πρόκειται για εκτίμηση που ασπάζονται αρκετοί αναλυτές και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αφού βασικό σημείο της αντίληψης αυτής είναι πως οι νέες προτάσεις δε λειτουργούν κατ΄ ανάγκη αποτρεπτικά ώστε οι τράπεζες να αποφύγουν επικίνδυνες συναλλαγές που οδήγησαν στη διεθνή οικονομική κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: