Σάββατο 3 Απριλίου 2010

Στο στόχαστρο της εφορίας τα ακίνητα που κρύβονται πίσω από offshore εταιρείες

Φωτογραφία: Associated Press
Τα ακίνητα που ανήκουν σε offshore από εδώ και στο εξής θα επιβαρύνονται ετησίως με φόρο 15% (φωτ. αρχείου)

«Φοροπόλεμο» κατά των ιδιοκτητών ακινήτων μεγάλης αξίας, που κρύβονται πίσω από τις υπεράκτιες εταιρείες (offshore), οι οποίες βρίσκονται στην Ελλάδα και διαθέτουν ως μοναδικό περιουσιακό στοιχείο ένα ακίνητο, συνήθως μια βίλα πολλών τετραγωνικών μέτρων σε ακριβές περιοχές της χώρας, ξεκίνησε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, που λόγω Πάσχα κυκλοφορεί εκτάκτως το Μ.Σάββατο, η αρχή γίνεται από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο στρέφεται κατά των 1.251 offshore εταιρειών που πέρυσι υπέβαλαν δήλωση και πλήρωσαν φόρο 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, χωρίς ωστόσο να εμφανίζεται ο πραγματικός ιδιοκτήτης.

Το μόνο σίγουρο, όπως αναφέρει η εφημερίδα, είναι ότι τα συγκεκριμένα ακίνητα από εδώ και στο εξής θα επιβαρύνονται ετησίως με φόρο 15%. Το ποσοστό αυτό της φορολογικής επιβάρυνσης είναι αρκετά υψηλό και αποτρεπτικό του να συνεχίσουν να διατηρούν οι πραγματικοί ιδιοκήτες τα συγκεκριμένα ακίνητα στις offshore. 

Για παράδειγμα, εάν κάποιος διαθέτει ακίνητο στο Ψυχικό αξίας 2,5 εκατ. ευρώ και το έχει γράψει σε offshore εταιρεία, τότε σε έξι έως επτά χρόνια θα έχει πληρώσει φόρο ίσο με την αξία του ακινήτου.

Το επόμενο «χτύπημα» θα έρθει στις αρχές του 2011 με τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, που προς το παρόν έχουν «παγώσει» λόγω κρίσης. Υποχρεωτικά τότε όλοι οι ιδιοκήτες θα αναγκαστούν να εμφανίσουν τα ακίνητα στο όνομά τους (διαλύοντας την εταιρεία), ή να τα μεταβιβάσουν σε άλλα πρόσωπα.
Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών αναζητεί ακόμη 2.000 εξωχώριες εταιρείες. Για το λόγο αυτό το ΣΔΟΕ αναμένεται να εγκαταστήσει μόνιμα συνεργεία ελέγχου σε νησιά και σε ηπειρωτικές και παραλιακές περιοχές της χώρας. 
Μάλιστα, ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι.Καπελέρης πήρε τοπράσινο φως από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου να προχωρήσει στο δύκολο έργο του εντοπισμού των πραγματικών ιδιοκτητών των συγκεκριμένων ακινήτων και όπου υπάρχουν υπόνοιες για εκτεταμένη φοροδιαφυγή να προχωρήσουν οι έλεγχοι σε βάθος.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: