Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Η απαγόρευση του short selling σώζει προς το παρόν το Χρηματιστήριο

Στο ρυθμό της απαγόρευσης του short selling κινείται το Χρηματιστήριο: Δεν επιτρέπεται το σορτάρισμα τίτλων μέχρι τις 28 Ιουνίου.
Η απαγόρευση του short selling μετοχών, δηλαδή της υποτιμητικής κερδοσκοπίας εξομάλυνε προσωρινά την κατάσταση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που ξεκίνησε με πτώση 1,92%. Στη συνέχεια, ο Γενικός Δείκτης εμφάνισε θετικό πρόσημο για να κινηθεί και πάλι χαμηλότερα, αλλά όχι με ένταση. Η απαγόρευση του short selling «σώζει» τις μετοχές των τραπεζών και φυσικά το Χρηματιστήριο από νέα πτώση.

Οι μετοχές των τραπεζών εμφανίζουν κάποια σημάδια ανάκαμψης, γεγονός που δείχνει ότι η απαγόρευση του short selling λειτουργεί εξυγιαντικά.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στις 11:00 έδειχνε άνοδο 2,5% ενώ ανάλογη πορεία είχε η πλειονότητα των blue chips.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, μόνο η Alapis κατέγραφε σημαντική πτώση 6% και βρισκόταν στο όριο των 0,30 ευρώ.

Αναλυτές σημειώνουν πως σε κάθε περίπτωση η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά απέφυγε σήμερα την κατάρρευση, αλλά θα συνεχίζει να παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις, στοιχεία της υπερβολής και της αβεβαιότητας.

Όπως ανακοινώθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η απαγόρευση του short selling έχει προσωρινό χαρακτήρα και θα ισχύσει μέχρι τις 28 Ιουνίου 2010.
ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: