Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Είκοσι κεράκια για το Ηubble

Η επιστημονική κοινότητα γιορτάζει τα γενέθλια του τηλεσκοπίου που βοήθησε τα μέγιστα στην εξερεύνηση του Διαστήματος 

Γενέθλια έχει σήμερα ο πατριάρχης των διαστημικών τηλεσκοπίων. Το Ηubble συμπληρώνει 20 χρόνια ζωής και η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα το γιορτάζει δεόντως, αφού το πρώτο τηλεσκόπιο που βγήκε από τα πλανητικά μας όρια μάς αποκάλυψε άγνωστους κόσμους και βοήθησε τα μέγιστα στη διαστημική εξερεύνηση. 
Το Ηubble, εκτός των άλλων, έχει επιδείξει εντυπωσιακή αντοχή, αφού έχει σπάσει κάθε ρεκόρ παραμονής και λειτουργίας στο Διάστημα. Αρχικά η ΝΑSΑ πίστευε ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει για το πολύ μία δεκαετία, όμως το τηλεσκόπιο, χάρη βέβαια στις τακτικές επανδρωμένες αποστολές επισκευής και αναβάθμισης, συνεχίζει ακάθεκτο να μας δίνει εικόνα από τα πέρατα του Σύμπαντος. 
Μάλιστα στην τελευταία επίσκεψη των αστροναυτών τοποθετήθηκαν νέα προηγμένα όργανα και κάμερες, με αποτέλεσμα το Ηubble να βλέπει ακόμη πιο βαθιά αλλά και «καθαρά» μέσα στο διαστημικό περιβάλλον. Η επιτυχημένη λειτουργία του Ηubble οδήγησε τις διαστημικές υπηρεσίες σε όλον τον κόσμο να κατασκευάσουν και να εκτοξεύσουν πλήθος διαστημικών τηλεσκοπίων δημιουργώντας έναν μικρό στόλο που καταγράφει συνεχώς όλα όσα συμβαίνουν στις κοντινότερες αλλά και στις πιο μακρινές διαστημικές περιοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: