Σάββατο 3 Απριλίου 2010

Ό Έλληνας που ξεσκέπασε την Wall Street

- το είδα στο www.theinsider.gr

Όταν το 1999 οι επικεφαλής µιας χρηµατοοικονοµικής εταιρείας από τη Βοστόνη θέλησαν να εξακριβώσουν πώς ο Bernie Madoff, ο άνθρωπος που ηγούνταν ενός από τα πιο επιτυχηµένα hedge funds της Wall Street, κατάφερνε να δίνει... αστρικές αποδόσεις στους πελάτες του κάθε µήνα, στράφηκαν σε ένα µάγο των µαθηµατικών, ο οποίος τότε δούλευε στην εταιρεία τους: τον Χάρι Μαρκόπουλο.
Γεννηµένος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, ο 55χρονος Ελληνοαµερικανός πάντοτε έλεγε πως «διαβάζει τους αριθµούς όπως ο υπόλοιπος κόσµος διαβάζει βιβλία».

Η αποστολή του ήταν...
να αποδοµήσει τη στρατηγική του Madoff, ώστε τα αφεντικά του να µπορέσουν να την αναπαραγάγουν και να τη χρησιµοποιήσουν για να δώσουν στους πελάτες τους διψήφιες αποδόσεις, όπως δηλαδή έκανε και ο Bernie. «Κατάλαβα την απάτη µέσα σε πέντε λεπτά», έλεγε αργότερα ο δαιµόνιος Μαρκόπουλος, εξηγώντας πως οι πρώτες υποψίες γεννήθηκαν από το γεγονός ότι ο Madoff ποτέ δεν ανακοίνωσε ζηµιές σε µηνιαία βάση.

Τελικά, συµπέρανε µε τη συνδροµή του µαθηµατικού-οικονοµολόγου Νταν Ντι Μπαρτολοµέο ότι οι σταθερά υψηλές αποδόσεις που έδινε το κεφάλαιο του Madoff, της τάξης του 12% ετησίως, δεν ήταν εφικτές για µια µεγάλη χρονική περίοδο και ότι ο τότε πανίσχυρος επικεφαλής του fund ήταν ο εγκέφαλος µιας τεράστιας σε έκταση απάτης.
Σε ακρόασή του ενώπιον του Αµερικανικού Κογκρέσου το 2009 ανέφερε πως ένα χρόνο αφού ανακάλυψε την πυραµίδα του Madoff (το 2000), επικοινώνησε µε την Αµερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), δεν µπόρεσε όµως να προσελκύσει την προσοχή της ρυθµιστικής Αρχής. Δεν είχε καλύτερη τύχη ούτε το 2005, όταν απέστειλε στη ρυθµιστική Αρχή ένα υπόµνηµα 21 σελίδων µε τίτλο: «Το µεγαλύτερο hedge fund του κόσµου είναι µια απάτη»

Η SEC είναι αιχµάλωτη
«Η προσωπική µου εµπειρία µε τα στελέχη της SEC αποδείχθηκε µια συστηµατική απογοήτευση και µε οδήγησε στο συµπέρασµα ότι οι δικηγόροι της SEC –λόγω της ερευνητικής τους ανικανότητας και του οικονοµικού τους αναλφαβητισµού– επέτρεψαν την εµφάνιση τέτοιων σχεδίων εξαπάτησης, όπως αυτό που παραδέχθηκε αργότερα ο κ. Madoff», είχε δηλώσει µεταξύ άλλων, υπογραµµίζοντας πως «η SEC είναι αιχµάλωτη της αγοράς που έχει αναλάβει να ελέγχει και φοβάται να ξεκινήσει διώξεις κατά ισχυρών προσώπων».
Πάντως, αν και δεν είχε καταφέρει να πείσει τη SEC, o Μαρκόπουλος αποκάλυψε πως τα χρόνια της έρευνας για το σκάνδαλο είχε άρχισε να ανησυχεί ολοένα και περισσότερο για τη ζωή του. Παραδέχθηκε πως παρόλο που δεν είχε λάβει απειλές από τον Madoff ή τους συνεργάτες του, η νευρικότητά του τον είχε οδηγήσει στο σηµείο να ελέγχει το αυτοκίνητό του για βόµβα. Στην καταγγελία του στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το 2005, είχε ζητήσει να µην αποκαλυφθεί το όνοµά του, καθώς φοβόταν για την ασφάλεια του ίδιου και της οικογένειάς του. «Αν αυτό που ψάχνω φτάσει στον Bernie Madoff, το προσδόκιµο της ζωής µου δεν θα είναι πολύ µεγάλο», είχε πει σε ανύποπτη στιγµή.
Τελικά, ο Madoff, πρώην πρόεδρος του Nasdaq, παραδόθηκε στις οµοσπονδιακές αρχές τον Δεκέµβριο του 2008 και παραδέχτηκε την απάτη εις βάρος των πελατών του, την οποία οι αµερικανικές Αρχές υπολογίζουν σε περίπου 65 δισ. δολ. Βρέθηκε ένοχος 11 κατηγοριών για υπεξαίρεση και άλλες χρηµατιστηριακές παραβιάσεις και τελικά καταδικάστηκε σε 150 χρόνια φυλάκισης.

Πάντως, σε πρόσφατη οµιλία του στο Boston College, από το οποίο ο Μαρκόπουλος πήρε το µεταπτυχιακό του στα Χρηµατοοικονοµικά, ο Ελληνοαµερικανός υποστήριξε πως το µεγαλύτερο µέρος από τα 65 δισ. δολ. που χάθηκαν δεν πρόκειται να ανακτηθεί ποτέ, κυρίως γιατί τα κεφάλαια αυτά δεν υπήρχαν ποτέ.
Από διώκτης, θεματοφύλακας της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς
Ο «διώκτης» του Madoff φαίνεται να εξαργυρώνει ακόµα την επιτυχία του. Αφού κυκλοφόρησε ένα βιβλίο, όπου περιγράφει τις προσπάθειές του να ξεσκεπάσει το τότε ευυπόληπτο µέλος της αµερικανικής κεφαλαιαγοράς, η «Wall Street Journal» µε δηµοσίευµά της στις αρχές Μαρτίου τον παρουσίασε ως πιθανό επικεφαλή της SEC. Πριν από ένα χρόνο, στο πλαίσιο της κατάθεσής του στην Επιτροπή Χρηµατοοικονοµικών Υπηρεσιών, ο Ρεπουµπλικανός Michael Capuano είχε ρωτήσει τον Μαρκόπουλο αν επιθυµούσε να αναλάβει ένα ρηξικέλευθο πρόγραµµα στη SEC. Εκείνη τη χρονική στιγµή ο Ελληνοαµερικανός είχε αρνηθεί, επικαλούµενος οικογενειακούς λόγους. Πάντως, τώρα φαίνεται πως δεν θα απέρριπτε ένα τέτοιο ενδεχόµενο.
«Αν µε θέλουν για πρόεδρο της SEC, θα το κάνω», φέρεται να δήλωσε ο Μαρκόπουλος στην εφηµερίδα. «Θα δεχόµουν µια πρόταση να αναλάβω επικεφαλής της ανώτατης εποπτικής Αρχής. Ξέρω καλά πού είναι θαµµένοι οι σκελετοί στη Wall Street. Γνωρίζω πώς θα τους ανασύρω, ξέρω πώς να προσελκύσω και να στρατολογήσω ταλαντούχους επαγγελµατίες και να τους κινητοποιήσω», προειδοποίησε.
Ωστόσο, µια τέτοια εξέλιξη ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Ο Χάρβεϊ Πιτ, πρώην πρόεδρος της SEC, δήλωσε µε εµφανή δόση ειρωνείας πως «την τελευταία φορά που κοίταξα, η θέση του προέδρου της Επιτροπής ήταν κατειληµµένη», ενώ όλο και περισσότεροι κάνουν λόγο για το απόλυτο outsider για τη συγκεκριµένη θέση. Δεν λείπουν όµως και οι υποστηρικτές του, όπως ο Ρόµπερτ Χέιµ, πρώην στέλεχος της SEC, ο οποίος αναφέρει πως η αµερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξακολουθεί να επιδεικνύει αδράνεια και να χρήζει αναδιάρθρωσης. Άραγε, υπάρχουν και άλλοι σκελετοί στις ντουλάπες της Wall Street; 
Δημοσιεύθηκε στη εφημερίδα Κεφάλαιο

Δεν υπάρχουν σχόλια: