Πέμπτη, 13 Μαΐου 2010

Παράδειγμα για τις ΗΠΑ η κρίση στην Ελλάδα

Οι Αμερικανοί βουλευτές θα πρέπει να ενεργήσουν γρήγορα για να αποφευχθεί στις ΗΠΑ μία κρίση με τα ελλείμματα όπως αυτή που έπληξε την Ελλάδα, προειδοποίησε ένας από τους πλέον υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, με αρμοδιότητα την κατάρτιση του προϋπολογισμού. 

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι ποτέ δεν θα αντιμετωπίσουμε επιλογές ανάλογες με αυτές της Ελλάδας», δήλωσε ο Πίτερ Όρζαγκ, διευθυντής προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Ρόιτερ.
Αν και οι ΗΠΑ «δεν αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο» μίας κρίσης με τις διαστάσεις εκείνης που έχει πλήξει την Ελλάδα, ο Όρζαγκ επισήμανε ότι «θα προτιμούσα να την αντιμετωπίσω εγκαίρως και όχι εκ των υστέρων».

Το αμερικανικό έλλειμμα του προϋπολογισμού έφτασε το 2009 στα 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, λίγο κάτω από το 10% επί του ΑΕΠ, σε μία περίοδο ύφεσης για την οικονομία, όμως εκτιμάται ότι αυτή τη χρονιά το έλλειμμα μπορεί να είναι μεγαλύτερο.  

Ο Όρζαγκ επισήμανε την ανάγκη να γίνουν πιο φιλόδοξες προτάσεις από τους βουλευτές για να εξυγιανθούν τα δημοσιονομικά μεγέθη των ΗΠΑ. 

«Δυστυχώς το πολιτικό σύστημα δεν αντιμετωπίζει τα μακροπρόθεσμα προβλήματα, παρά μόνο όταν εξελιχθούν σε κρίση και δεν θέλουμε να εξελιχθεί αυτό το πρόβλημα σε κρίση», τόνισε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. «Όλοι θέλουν να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα, αλλά τάσσονται εναντίον οποιασδήποτε ενέργειας θα μπορούσε να το αντιμετωπίσει», πρόσθεσε ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: