Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Το δρόμο της Χάγης δείχνει ο Ερντογάν

Τη βούληση να παραπεμφθούν τα θέματα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, επανέλαβε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιστρέφοντας στην Κωνσταντινούπολη από την επίσκεψή του στην Αθήνα. 

«Τόσο για το θέμα της υφαλοκρηπίδας, όσο και για το θέμα του εναέριου χώρου μπορούμε να πάμε στη Χάγη», ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους τον συνόδευαν, προσθέτοντας ότι «μπορούμε να φτάσουμε σε κάποιο αποτέλεσμα με την αντίληψη του win - win».
«Κατά την περίοδο που ο κ. Παπανδρέου ήταν υπουργός Εξωτερικών, είχαν πραγματοποιηθεί σημαντικά βήματα. Τώρα θα αρχίσουμε και πάλι από το σημείο πού είχαμε μείνει», είπε ο κ. Ερντογάν και πρόσθεσε: «θα δούμε εάν μπορεί να τεθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα για την επίλυση των προβλημάτων».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός προσέθεσε ότι «διαβλέπει», στον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, τη βούληση να προχωρήσει στη λύση των προβλημάτων. 

Αναφερόμενος στις πτήσεις πάνω από το Αιγαίο, ο κ. Ερντογάν τόνισε «ως ένδειξη καλής θέλησης θα μπορούσε να συμφωνηθεί ως ένα ακόμα βήμα, τα (στρατιωτικά) αεροσκάφη να πετούν χωρίς εξοπλισμό,  και να ανακοινώνεται αμοιβαία η διαδρομή θα ακολουθήσουν (σχέδιο πτήσεων)».
Ωστόσο, ο Τούρκος πρωθυπουργός δέχεται επικρίσεις από την αντιπολίτευση, ...
σχετικά με τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στην Αθήνα. Ο αντιπρόεδρος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Ονούρ Οϊμέν ισχυρίσθηκε ότι ο κ. Ερντογάν «δεν αποκόμισε τίποτε προς όφελος της Τουρκίας», κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. «Πίσω από την πολιτική αλλαγή του Ερντογάν κρύβεται η προσπάθειά του να εξασφαλίσει την υποστήριξη του έξω κόσμου προς την κυβέρνησή του», είπε ο κ. Οϊμέν και επέκρινε ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό για τη στάση του απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. 

 «Απομακρύνεται από την πολιτική, που ακολούθησε η Τουρκική Δημοκρατία από την εποχή ακόμη της Συνθήκης της Λωζάννης», είπε ο κ. Οϊμέν και τόνισε ότι «μια τέτοια κίνηση είναι λάθος από την άποψη των συμφερόντων της χώρας». 

Ο κ. Οϊμέν αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα όσα είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός όταν ερωτήθηκε αν τον ενοχλεί η Οικουμενικότητα του Πατριαρχείου και απάντησε ότι «ο προσδιορισμός αυτός δεν ενόχλησε τους προγόνους μας, γιατί να  ενοχλήσει εμένα». «Ο Ατατούρκ, ο Ινονού και οι κυβερνήσεις της Δημοκρατίας δεν είναι δικοί του πρόγονοι; Πρόγονοί του είναι μόνο οι Οθωμανοί»; αναρωτήθηκε ρητορικά ο κ. Οϊμέν. 

Ο κ. Οϊμέν ανέφερε, επίσης, ότι η κυβέρνηση του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) πολύ σύντομα θα ανοίξει και πάλι τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.   

«Προκειμένου να μείνει στην εξουσία, αισθάνεται την ανάγκη της εξωτερικής υποστήριξης. Λέει χαρακτηριστικά: Κοιτάξτε να τα έχετε καλά μαζί μας, υποστηρίξτε μας, διότι καμία άλλη κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει αυτά, τα οποία εσείς ζητάτε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οϊμέν.  

Αλλά και το Κόμμα τη Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) επικρίνει τον κ. Ερντογάν για το θέμα της Οικουμενικότητας. Οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν ενθαρρύνουν «όσους έχουν βλέψεις πάνω στην Τουρκία», σχολίασε ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Ερόλ Βουράλ. 

Ο  κ. Ερντογάν είχε αντιδράσει σκληρά όταν, πριν έξι χρόνια, η αμερικανική πρεσβεία είχε τυπώσει προσκλήσεις στις οποίες ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος χαρακτηριζόταν «Οικουμενικός». Ο κ. Βουράλ θύμισε παλαιότερες δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών κ. Ναμίκ Ταν που τόνιζε ότι «έχουμε κάνει γνωστό σε όλο τον κόσμο ότι δεν αναγνωρίζουμε την οικουμενικότητα». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: