Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Η ευρωπαϊκή και η ελληνική κρίση επηρεάζουν το δολλάριο Αυστραλίας

- το είδα στο apokalipsi-gr.blogspot.com

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Κέβιν Ραντ, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η καθίζηση του δολαρίου Αυστραλίας (έχασε τουλάχιστον 10% της αξίας του) αλλά και των αξιών των μετοχών που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα οφείλεται στην απόφαση της κυβέρνησής του να επιβάλει έξτρα φόρο στα σούπερ-κέρδη των εταιρειών εξόρυξης ορυκτού πλούτου.

Η αντιπολίτευση, οικονομολόγοι αλλά και οι ίδιες οι εταιρίες υποστηρίζουν ότι η επιβολή του φόρου δημιούργησε αβεβαιότητα που είχε ως αποτέλεσμα να υποχωρήσει σημαντικά η αξία του δολαρίου Αυστραλίας.

Ο κ. Ραντ κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι υπονομεύει την οικονομία της χώρας με τους αστήριχτους ισχυρισμούς της.

"Όλοι γνωρίζουν", είπε, "πως υπάρχει διεθνής αβεβαιότητα λόγω της ελληνικής οικονομικής κρίσης αλλά και της ευρωπαϊκής γενικότερα και αυτό έχει επιπτώσεις και στο νόμισμά μας".

Νωρίτερα, ο σκιώδης θησαυροφύλακας, Τζο Χόκι, δήλωσε πως ο φόρος στα μεταλλεύματα...
που όταν ψηφιστεί θα αποφέρει εννέα δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στο δημόσιο, "κλόνισε την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην αυστραλιανή οικονομία".

Την Παρασκευή το πρωί το δολάριο Αυστραλίας έπεσε στα 80.73 σεντ έναντι του αμερικανικού νομίσματος αν και αργότερα ανέκτησε μέρος της αξίας του και έκλεισε στα 82.73 σεντ.

Στις αρχές Μαίου ήταν όμως στα 92.35 σεντ. Σύμφωνα με φήμες για να ανακτήσει το αυστραλιανό νόμισμα μέρος της αξίας του μεσολάβησε η Αποθεματική Τράπεζα της χώρας.

Ορισμένοι οικονομολόγοι εκφράζουν την άποψη πως άμεσα το δολάριο Αυστραλίας ενδέχεται να πέσει και κάτω των 80 σεντς έναντι του δολαρίου ΗΠΑ "αλλά αυτό δεν θα διαρκέσει πολύ. Θα ανακτήσει πάλι την αξία του".

Η πτώση της αξίας του αυστραλιανού νομίσματος έχει δυσμενείς επιπτώσεις και για χιλιάδες Έλληνες που ετοιμάζονται να επισκεφτούν την Ελλάδα για το καλοκαίρι καθώς μειώθηκε η αγοραστική τους δύναμη.

Επίσης αναμένεται να αυξηθεί το κόστος των εισαγόμενων προϊόντων. Από την άλλη, η πτώση της αξίας του δολλαρίου, ενισχύει τις εξαγωγές και τον αυστραλιανό τουρισμό.

Στο μεταξύ ο Οργανισμός Οικονομικής Ανάπτυξης και Συνεργασίας στηρίζει την απόφαση της κυβέρνησης Ραντ να επιβάλει έξτρα φόρο στα σούπερ-κέρδη του ορυκτού πλούτου.

Σε συνέντευξή του στο ABC ο Άνχελ Γκουρία, γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, είπε πως "ο ορυκτός πλούτος είναι εθνικός πλούτος και θα πρέπει να διανέμεται σε όλο τον λαό".

Δεν υπάρχουν σχόλια: